ALARMANTNO – NIKAD MANJE STANOVNIKA U SRBIJI NIJE ZABELEŽENO; Srbija Svake Godine Gubi Oko 37.000 Stanovnika

Za RTS, demografkinja Danica Šantić je izjavila da Srbija svake godine gubi 37.000 stanovnika i dodala da u Srbiji trenutno živi manje od sedam miliona stanovnika. Ove brojke su kao bomba odjeknule širom Srbije, što nije zabeleženo u novijoj istoriji.

Demografski pad se nastavlja. Prošle godine rođeno je 63.000 beba, dok je 103.000 ljudi umrlo, što je trend u celom regionu, navela je Šantić.

Kako je istakla, proces starenja je još jedan faktor, jer se živi duže nego pre.

„Društva ne znaju šta će sa starim stanovništvom. Japan je prvi put u istoriji odlučio da otvori vrata imigrantima, jer nema dovoljno novorođenih beba i radno sposobnih ljudi, a stopa smrtnosti je visoka“, kazala je Šantić.

Prosečna starost u Srbiji je 43 godine, a bračni parovi u proseku imaju 1,48 dece.

Šantić ukazuje da je Srbija jedna od država sa najstarijim stanovništvom na svetu, novodeći kao kontrast primer Afrike, gde je prosečna starost stanovništva 19 godina.

Prema njenim rečima, Srbiji je potraban prosek od 2,1 deteta po bračnom paru samo da bi se održala prosta reprodukcija, odnosno da se ostane na sadašnjem nivou.

„Ti problemi su višedecenijski, jer negativni prirodni priraštaj u Vojovdini traje od 1989. godine. Beograd je jedini region u Srbiji koji beleži porast broja stanovnika, ali samo zahvaljujući doseljavanju, jer nijedna beogradska opština nema pozitivan prirodni priraštaj“, naglasila je Šantić.

Autor I.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati