Nove mere o poslovanju agencija – veći depozit za manje turističke agencije!

Nove mere o poslovanju agencija donete su u Pravilniku o garanciji putovanja koji je stupio na snagu od 1. januara.

Usvojeni propisi smatrani su otežavajućim za ispunjavanje minimalnih uslova poslovanja malih agencija, ali stručnjaci za turizam tvrde suprotno.

Agencije će morati, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, da imaju određen depozit koji će inspektori proveravati svakog meseca. Za male agencije predviđen je depozit od 2500 evra, a za velike četiri puta više. Male agencije su se pobunile zbog ovakvih propisa, ali neki stručnjaci smatraju to minimumom da bi neko mogao da posluje.

“Uslovi poslovanja su takvi, Pravilnik je definisan i taj iznos je bio jedini mogući kriterijum, jer su nadležni hteli da to bude mnogo više novca”, objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, te dodaje:

“Država je krenula u tu priču, kroz osiguranja, depozite i garancije putovanja i nama su kroz pregovore u najvećem delu bile vezane ruke. Ipak, uspeli smo da smanjimo visinu depozita, jer je bilo planirano da to bude od nekoliko desetina hiljada evra. Insistirali smo i da to ne budu trajni depoziti, već operativni, da taj novac može da se koristi, ali da na kraju meseca on bude na računu. To će umnogome olakšati rad agencija, ali i doneti delimično rešenje za naplatu potraživanja”.

Takođe, do kraja ovog meseca, svaka agencija mora da se prijavi za dobijanje nove licence za poslovanje koja ih svrstava u određene kategorije, kako nalaže Pravilnik. Svaka od ovih kategorija agencija imaće različite iznose garancije putovanja i depozita. Određeni su i limiti pokrića za osiguranja, u slučaju zatvaranja agencije ili nemogućnosti realizacije aranžmana.

“Iznos osiguranja za prvu grupu biće 200.000 evra, za drugu 250.000, treću 350.000, a za četvrtu 400.000 evra”, kaže Seničić, i ističe:

“Nivo osiguranja za male agencije je bio 300.000 evra, a sada je manji, pa su i oni očekivali da će im biti premije manje, što se nije desilo, a rizik se nije promenio. Visina premije je stvar osiguravajućih kuća i tržišta. Sigurno je da će turističke agencije imati povećane troškove poslovanja, ne znam hoće li se to u većoj meri odraziti i na poskupljenje aranžmana od nekoliko procenata, ali je bilo najava malih agencija da neće moći da nastave sa radom kao organizatori putovanja”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati