PUT BEZ POVRATKA; ŠTA DONOSI BREGZIT, koji počinje u ponoć 31.01.20.?

Konačno posle 3 i po godine nakon referenduma, 31. januara 2020. u ponoć Bregzit počinje. Velika Britanija napušta Evropsku uniju.

Poslanici britanskog parlamenta podržali su plan premijera Borisa Džonsona da Britanija napusti Evropsku uniju 31. januara 2020. Njih 358 je glasalo „za”, a 234 bilo je „protiv” zakona o sporazumu o povlačenju iz EU.

Nakon ovog datuma i sporazuma ova ostrvska država ulazi u prelazni period koji će trajati 11 meseci. Tokom tog perioda uslediće mnoge promene koje će se odraziti i na putovanje iz te zemlje i u nju.

Velika Britanija će ostati usko povezana s EU tokom perioda tranzicije, ali će do 31. decembra 2020. biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji.

“Tokom tranzicijskog razdoblja koje počinje 1. februara, ništa se neće promeniti u vezi s putovanjem na relaciji Velika Britanija – Evropska unija, sve do 31. decembra. Građani će moći da putuju u Evropsku uniju kao i do sada. Neće biti potrebna viza, kao ni dokaz o povratnoj karti”, izjavio je Tom Dženkins, izvršni direktor Evropske turističke asocijacije.

Po svemu sudeći, britanski turisti koji putuju u zemlje Evropske unije neće imati nikakve probleme, ako u njima ostaju manje od mesec dana.

Međutim, Velika Britanija i EU ne mogu legalno da započnu pregovore o svojim budućim odnosima sve do februara, pa još nije jasno kako će turisti biti tretirani od 2021. godine, piše CNN.

Zvaničnici iz preostalih 27 država članica planiraju da održe seriju dnevnih seminara sa Evropskom komisijom, na kojima će biti obuhvaćena sva različita pitanja koja će biti rešena u razgovorima. Oni se kreću od očuvanja trgovine do borbe protiv terorizma, rada na zajedničkoj odbrani i održavanja putnih veza.

Premijer Džonson  je još ranje sa uverenjem izjavio – „tužnoj priči koja se vuče tri godine će doći kraj i nastavićemo dalje.”

Džonson je takođe dodao da zakon „krči put ka ambicioznom trgovinskom sporazumu” sa EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati