SADA JE I ZVANIČNO – KINEZI KRIVE SAD ZA KORONA VIRUS; ITALIJANI IZOLOVALI VIRUS

Zaraza iz KINE se i dalje rapidno širi planetom. 14.380 je potvrđenih slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom. Najmanje 362 ljudi je umrlo od ove bolesti, u Kini je obolelo više od 17.200 ljudi.

Sada je i zvanično. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine – Hua Čunjing uputila je oštre reči osude i izrazila ljutnju celog naroda zbog celokupnog stanja i situacije.

„Od momenta izbijanja epidemije, mnoge zemlje su ukazale pomoć i podršku Kini, i na tome smo zahvalni. Ali, koliko mi je poznato, američka vlada ne samo da nije pružila Kini nikakvu značajniju pomoć, već naprotiv — SAD su prve evakuisale iz Vuhana svoje konzularne predstavnike, prve su saopštile da žele da povuku deo svojih diplomatskih predstavnika iz Kine i prve su uvele potpunu zabranu ulaska u SAD svim državljanima Kine, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da se ne uvode ograničenja na putovanja i trgovinu s Kinom“, saopštila je portparolka.

Sa takvim postupcima Sjedinjene Američke Države ne samo da nisu pružile nikakvu značajnu pomoć u borbi protiv nove vrste koronavirusa, već su, naprotiv, preduzele niz mera koje su dovele do širenja panike, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Smatraju da su doveli do „pojavljivanja i širenja panike“.

Poslednji podacu su da je od novog tipa koronavirusa 2019-nCoV u Kini obolelo više od 17.200 ljudi, a umrla je 361 osoba.

Van granica Kine je obolelo skoro 150 ljudi, a jedna osoba je preminula.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Italijanski naučnici izolovali korona virus

Dobre vesti i veliki pomak stiže iz Italije. Italijanski naučnici su izolovali korona virus u nedelju u bolnici u Rimu.

U poseti Nacionalnom institutu za zarazne bolesti “Lazaro Spalancani”, italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da će ovo otkriće biti odmah dostupno celoj međunarodnoj zajednici u interesu preduzimanja daljih mera protiv epidemije.

“Izolovanje virusa znači da ćemo imati mnogo više prilika da ga proučimo, razumemo i bolje testiramo ono što može biti dokazano efikasnim da bi se obuzdalo njegovo širenje”, rekao je Speranca novinarima.

“Sva naša saznanja i slike izolovanog virusa biće brzo podeljene sa međunarodnom zajednicom”, dodao je ministar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati