Ministar prosvete opet uvodi nove reforme: obavezna srednja škola i 40 novih zanimanja

Ministar prosvete, Mladen Šarčević danas je rekao da će srednje škole u našoj zemlji postati obavezne, kako predviđa Nacrt strategije obrazovanja 2030.

Naime, on je dalje objasnio da je za ovu reformu potrebno da se prvo izmeni Ustav, koji će prema njegovim rečima ,,formalizovati ono što se već dešava u praksi”.

Ministar je izneo statističke podatke koji pokazuju da je znatno povećan broj učenika koji po završetku osnovne škole upisuju srednju, odnosno da je samo pre tri i po godine srednju školu upisivalo 85% osnovaca, dok danas upisuje 95%. Tako je broj dece koja ne nastavljaju školovanje posle osnovne škole, smanjen je sa 15 na 5%.

Šarčević je objasnio da: ,,Veliki potencijal predstavlja dvogodišnje srednje obrazovanje koje obuhvata oko četrdeset zanimanja, među kojima su viljuškar i servirka.” Prednost ovih zanimanja je što su pogodna za učenike koji ne planiraju dalje školovanje. Takođe, smatra da je ovo dobro za učenike iz marginalnih grupa koji po  dualnom modelu obrazovanja  imaju mogućnost da rade, zarade i da se školuju.

Ministar se osvrnuo i na ranije podatke gde kaže da je osnovnim obrazovanjem, koje je obavezno po Ustavu, obuhvaćeno 99, 8% dece, obaveznim predškolskim programom 98,6 mališana, a mladih koja upisuju srednju školu 95%. Po tom pitanju, kaže: ,,Zemlje koje imaju obuhvat dece srednjim obrazovanje 95 odsto smatraju da im je ispunjen plan. Mi ćemo obuhvat dodatno povećati afirmativnim merama koje su predviđene za
učeničke domove i sa mrežom novih profila”.

Srbija je potpisala Agendu 2030 UN o održivom razvoju, u kojoj je propisano da osnovno i srednje obrazovanje bude obavezno i besplatno.
Javna rasprava o Nacrtu strategije obrazovanja 2030, koju je ministar Šarčević najavio počinje 13. februara. Prvo će se raspravljati o pravcu u kome će se razvijati osnovno i srednje obrazovanje. Za naredne mesece su najavljene rasprave o višim stepenima obrazovanja.

Kako se navodi, plan je da se u oktobru održi javna rasprava i usvajanje predloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati