ŠOK! OTKRIVEN NOV VIRUS nazvan po mitskom biću – SIRENA; IMA DO SADA NEVIĐEN i nepoznat GENOM

Ovo je jedan od najčudnijih virusa ikada otkriven. VIRUS je NAZVAN PO MITSKOJ MORSKOJ SIRENI i nema prepoznatljive gene.

Dok su tražili nove viruse u veštačkom jezeru u Brazilu – Lake Pampulha (Belo Horizonte), međunarodni tim istraživača otkrio je neočekivano otkriće. Novi oblik virusa sa gotovo ne prepoznatljivim genima trenutno je naučnike širom sveta ostavio zbunjenim i uzbuđenima da otkriju još više.

Tim naučnika nazvao ga je “Yaravirus”, prema “Yara” ili “Iara”, što znači “majka – kraljica svih voda” i predstavlja prekrasnu figuru poput sirene iz brazilske mitologije koja bi namamila mornare na večni život s njom. Kad su naučnici izolovali genom yaravirusa otkrili su da je preko 90 posto gena nastalo od gena koji nikada pre nisu otkriveni tačnije virus je bez prethodnika i poseduje potpuno novi genom!

“Koristeći standardne protokole, naša prva genetska analiza nije uspela da nađe nijednu prepoznatljivu sekvencu kapsida ili drugih klasičnih virusnih gena u Iaravirusu. Nakon trenutnih metagenomskih protokola za detekciju virusa, Iaravirus ne bi bio prepoznat ni kao virusno sredstvo.” kažu istraživači. Stoga je, iako je Iaravirus na neki način sličan gigantskim virusima, mada nije jasno kako su povezani. Naučnici mogu samo nagađati kako su evoluirali u potpuno drugačiji genom.

Prema istraživačima, količina nepoznatih proteina koji čine Iaravirus čestice odražava varijabilnost koja postoji u virusnom svetu.

-“Naše znanje o virusima je neverovatno malo, i moramo mnogo toga naučiti. ” Čini se da postoji više potencijala za otkrivanje novih virusnih genoma nego ikad ranije.

Jônatas Abrahão, virolog na Federalnom fakultetu – Minas Gerais u Brazilu, rekao je da rezultati ukazuju na to koliko toga još moramo naučiti o virusima. Zaključio je da nalazi predstavljaju „novu riznicu dosad neviđenih biohemijskih procesa“.

Otkrivanje gotovo potpuno jedinstvenog virusa moglo bi izgledati posebno zabrinjavajuće s obzirom da je novi virus – koronavirus za 2019. godinu – usmrtio 910 ljudi otkad se počeo širiti širom planete u decembru.

Pored toga, iako svi virusi nešto inficiraju – oni se mogu replicirati samo dok su unutar domaćina. Istraživači znaju samo za oko 1.000 virusa koji inficiraju ljude.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati