Danijel Server: KURTI neće promeniti pristup prema Srbiji!

Danijel Server, profesor na univerzitetu u Vašingtonu navodi da novi premijer Kurti neće menjati stav Kosova prema Srbiji.

On smatra da: Premijer Kurti jasno je predočio da će tražiti da odnosi sa Srbijom budu zasnovani na reciprocitetu. Nisam siguran da je Beograd spreman na to, iako mislim da Kurti to s pravom traži. Ne očekujem neke značajnije pomake u odnosima dveju strana do okončanja aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji“.

Povodom članstva u međunarodnim organizacijama kaže da: „Pitanje članstva u Interpolu i Unesko može biti rešeno za jedan sat – ukoliko se Srbija saglasi. Mislim da bi to trebalo i da učini. Kada je reč o Ujedinjenim nacijama to je mnogo teže pitanje jer će, potpuno nezavisno od Beograda, Moskva to skupo pokušati da naplati od Vašingtona. Što Vašington neće želeti da učini“.

Njegov komentar na proslavu godišnjice proglašenja nezavisnosti bio je da ,,nema mnogo zemalja koje su postigle više tokom dvanaest godina postojanja.”

Server kao najveći problem Kosova izdvaja korupciju: ,,Netransparentne državne nabavke i nepotizam deluju kao najveći problemi kosovskog društva. Očekujem da se nove kosovske vlasti tim problemima posvete na najbolji način – kako bi eliminisale privilegije koje su uveli njihovi prethodnici dok su bili na državnim funkcijama“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati