Erdogan: ,,Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama”; Grčka sprečila upad 4000 migranata

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan danas je javno uputio molbu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se povuče i prepusti Turskoj da se sama bavi sirijskim snagama.

Erdogan je izjavio da je nakon njegovog saopštenja da će otvoriti granice ka Evropi,  18 000 izbeglica već prešlo granicu sa Grčkom i da taj broj raste.

,,Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja” kaže predsednik Turske.

Podsetimo, ovakva odluka o otvaranju granica stigla je nakon stradanja 33 turska vojnika u vazdušnim napadima sirijske vojske pre par dana. U javnosti se navodi da je ovaj potez pokušaj pritiska na međunarodnu zajednicu.

Grčka je ranije najavila pooštrenu kontrolu na granici nakon onakve izjave Ergodana i zatvorila prelaz Kastanjes.

Policija je bacila suzavce na grupu  migranata koji su pokušali da pređu granicu i koji su im uzvratili gađajući ih kamenjem.

,,Grčka se juče suočila s organizovanim pokušajem masovne i ilegalne povrede granice i to je uspešno prebrodila. Zaštitili smo naše i granice Evrope. Sprečili smo više od 4.000 nelegalnih pokušaja ulaska na našu teritoriju” izjavio je portparol Vlade Grčke Steljos Pecas.

,,Erdoganove ucene neće proći. Nećemo tolerisati ilegalne prelaske granice”, poručio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Miltijadis Varvicjotis.

Ranije, 2016. godine Turska se sporazumom sa Evropskom Unijom složila da zaustavi migrantski talas ka Evropi u zamenu za finansijsku pomoć.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati