VUČIĆ UREĐIVAO RTS? Navodno zvao, vršio pritiske i smenjivao radnike

Kako se navodi, nekoliko urednika i novinara RTS-a u proteklim godinama dobilo je niže pozicije od onih koje su zauzimali ranije zbog neslaganja sa uređivačkom politikom, posebno programa – Dnevnik.

Izvori bliski RTS-u izjavili su za ,,Danas“ da su neki od njih smenjeni na niža radna mesta na ličnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

,,Ne mogu da tvrdim za druge, ali znam da je u mom slučaju Vučić zvao bar sedam-osam puta i tražio da se uklonim sa uredničke pozicije” – rekao je anonimni izvor.

Postoje saznanja da su neki hteli da odu iz redakcije jer su bili nezadovoljni načinom uređivanja programa, dok su drugi prelazili u druge redakcije javnog servisa.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije izjavila je za medije:

,,Danas svako ko ima problem sa glavnim urednikom, vlasnicima, samim sobom… za to krivi nas. Ne znam šta bih rekla. Niko nas ne konsultuje kad bira urednike. Ne znam ni što bi nas pitao.”

 Generalnog direktora RTS-a Dragan Bujošević nije davao izjave povodom ovoga u medijima.

Bujošević se oglasio prošlog vikenda i to preko otvorenog pisma koje je uputio Slobodanu Prvanoviću, naučnom saradniku Instituta za fiziku, kao glavnom koji je pokrenuo zahtev akademske zajednice za hitnom promenom uređivačke politike javnog servisa. Umesto da odgovori na pitanje akademske zajednice, on je profesoru odgovorio ,,ad hominem”, baveći se njegovom ličnošću, delom i izjavama.

Usledio je onda i odgovor Prvanovića, koji za ,,Danas” kaže: ,,Praksa pokazuje da ni on ni ostali iz rukovodstva RTS-a nemaju nameru da ispune naše zahteve, pa bi elementarni red bio, kad je već našao malo vremena da piše odgovor, da je argumentovano obrazložio šta smatra spornim u tim zahtevima. Ne osporavam pravo ni gospodinu Bujoševiću ni bilo kome drugom da ima kritički odnos i gaji sumnju prema meni. Dobronamerna kritika je uvek dobrodošla.”  I dodaje:

,,Mi ćemo, naravno, nastaviti dalje našu borbu za bolji Javni servis. Konkretno, u toku su konsultacije oko sadržaja sledećeg našeg zahteva, a koji će od REM-a tražiti da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u pravcu dovođenja medijske sfere na adekvatan civilizacijski nivo. Ovaj zahtev neće se ticati samo RTS-a, već i drugih, a planiramo paralelno potpisivanje i u okviru akademske zajednice i među građanima.”

Predsednik NUNS-a, Željko Bodrožić dao je komentar o Bujoševiću gde kaže da on krši ,,Zakon o javnim servisima i Statut RTS-a, što je na tragu politike onih koji ga drže na funkciji” i da je primio ,,osobine naprednjaka pa napada ljude ad hominem”. On dalje kaže:

,,Ništa me odavno već od generalnog direktora RTS-a ne iznenađuje, tako ni ovaj bestijalni odgovor gospodinu Prvanoviću. Izgleda da njegova bahatost, bezobrazluk i prepotencija nemaju granice. I zbog svega toga neće ostati zapamćen onako kako on u svojoj samozaljubljenosti misli, već kao dobro plaćeni šraf propagandne mašinerije vlasti koja je zaslepljivala i zagljupljivala svoje građane.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati