USPEH SRBIJE, Sijera Leone 18. država koja je povukla priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić saopštio je danas da je Sijera Leone, afrička država kojoj je trenutno u poseti, 18.država po redu koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

,,Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN“ izjavio je Dačić za medije.

Ministar Dačić izneo je podatke da od 193 članice UN – 92 priznaju Kosovo kao nezavisno, dok 96 članica ne priznaje, ali postoji i 5 država koje nemaju definisan stav, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali ne glasaju za njega.

Što znači, kako kaže Dačić: ,,To znači da Kosovo više nema većinu u UN“ .

Šef diplomatije kaže dalje da je ovo izuzetno značajno za Beograd, pre svega zato što je ova afrička država među prvima priznala Kosovo 2008. godine.

Dačić je istakao da je imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike o unapređenju odnosa dve države. I takođe na ovo dodaje:

,,Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preispitaju svoj stav o priznanju Kosova“.

Šef srpske diplomatije najavio je posetu predsednika Sijera Leonea za jun. Pre njega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremili buduću posetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati