Počela online nastava; Ministar Šarčević : ,,Prosveta radi.”

Od danas, u 8 sati ujutru zvanično je počela online nastava za osnovce i srednjoškolce. Ministar prosvete, Mladen Šarčević rekao je da se planira emitovanje i na programu RTS2 i još nekim internet portalima.

Šarčević je objasnio da će učenici od prvog do sedmog razreda ove nedelje imati po dva časa dnevno koji će trajati pola sata, dok će učenici osmog imati tri časa.

Ministar je istakao da profesorima nije bilo lako pred kamerama: ,,Prosvetni radnici nisu na to naučili i ja sam im tamo bio životni trener, da ih relaksiramo i da to ide svojim tokom.“

On dalje kaže da se izuzetno naporno radilo i snimalo dosta materijala.

,,Uveli smo i subotu zato što je dan juče protekao u pripremama. Tek u nedelju u 22 časa smo mogli da javimo školskim upravama uputstva. Oni su imali zadatak da se organizuju. Prosveta radi. Oni nisu na raspustu, samo su u drugim okolnostima i uslovima,“ kaže ministar i dalje objašnjava:

,,Radimo na sedam do osam punktova. Vodimo računa da ne bude gužva, da zakazujemo profesorima kada dolaze na snimanje, zbog mera bezbednosti.“

Šarčević kaže da je u planu emitovanje na RTS2: ,,Imaćemo i druge internet  portale jer je protok na Planeti gust zbog ogromnog interesovanja.“

Takođe, dodao je i da će sledeće nedelje biti povećan obim nastave jer će sve osnovne škole dobiti sve predmete, kao i još jedan čas dnevno uz uvođenje emitovanja na RTS2.

Ministar Šarčević je najavio da će biti doneta odluka o tome da jedan od roditelja dece do 12 godina ostane kući i odatle radi, što bi pomoglo školski sistem.

Što se tiče polaganja male mature, on kaže: ,,Mala matura će biti u nekom obliku, videćemo u kom. Zavisi od trajanja situacije. Ako kažemo da male mature neće biti svi će prestati da uče. Mala matura nije sama sebi svrha, ona je presek znanja onoga što smo radili.”

U vezi ocenjivanja u ovakvoj situaciji, ministar ističe da će elektronski udžbenici imati važnu ulogu kao i da kroz njih deca mogu da se samovrednuju: ,,Imate digitalne udžbenike, na svakoj lekciji imate pitanje i odgovore. Dete može samo da odgovori, a roditelj može da vidi da li je dete tačno odgovorilo.”

„Drugi modeli ocenjivanja su projekti i vežbe koje ćemo slati. Ako su sebe bolje ocenili, onda su sami sebe prevarili“ kaže ministar i dodaje da će ti pomoćni materijali biti poslati uskoro.

Što se tiče prijemnih ispita i ispita na fakultetima, oni će se pomerati zavisno od situacije.

Ministar je najavio ovakav vid nastave sve do raspusta: ,,Za tri godine napravili smo veliku reformu u obrazovanju koja je sada na delu. Razrađujemo razna scenarija, ovako radimo sve do raspusta, a onda gledamo sledeći scenario.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati