Održana je konferencija za medije, obratio se predsednik sa novim info

23.03.2020 u 18.25 časova održana je konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića

23.03.2020 u 18.25 časova održana je konferencija za medije predsednika Aleksandra Vučića

23.03.2020 u 18.25 časova održana je konferencija za medije u okviru specijalne emisije u kojoj se predsednik republike Srbije obratio javnosti i predstavnicima za medije povodom aktuelnosti vezanih za nove mere u borbi protiv korona virusa.

Predsednik se obratio medijima novošću da je još jedna osoba ženskog pola izgubila život u borbi protiv korona virusa, iako je imala lakšu kliničku sliku. Ovom prilikom predsednik je izjavio da je teško vršiti monitoring broja obolelih, ali da se država trudi da uspori krivu nepovoljnog delovanja virusa.

Predsednik Vučić Kinu smatra za najveći autoritet po pitanju korona virusa i planira promenu pristupa u borbi protiv korona virusa prema Kineskom modelu. Predsednik Vučić: „Do sada smo se branili, ali sada je vreme za ofanzivu, da napadnemo virus“.

Lakši pacijenti, koji brzo ulaze i brzo izlaze, primaće se na Sajmu i Studentskom gradu
Bolesnici sa srednjom kliničkom slikom, za koje su nam još potrebni neinvazivni respiratori
Pacijenti sa teškom kliničkom slikom koji će biti primani na VMA i u bolnici Dragiša Mišović.

Najavljene su i oštrije mere povodom kršenja mera izolacije za građane koji dolaze iz mesta koja se smatraju žarištima na 3-5 godina zatvorske kazne zbog ugrožavanja zdravlja drugih građana.

Najavljeno je i pokretanje proizvodnje hlorokina, leka koji se pokazao delotvoran u lečenju virusa.

Predsednik se zahvaljuje Kini na podršci i pomoći u nabavci respiratora, „respiratori su zlato na tržištu“ vrednost respiratora u normalnim uslovima je 26-40 hiljada, a danas iznosi čak 150-200 hiljada. Kina nam je po rečima predsednika puno pomogla po ovom pitanju, ali nam nedostaju još i ne-invazivni respiratori.

Predsednik se obraća privatnom sektoru, on im ne obećava ono što ne može da ispuni, ali pravi ozbiljan plan za pomoć njima, posebno onom delu privatnika koji ne bude otpuštao građane. Minimalne plate u Srbiji će ostati iste, plate u javnom sektoru će biti iste, a penzioneri će dobiti pomoć u vidu isplate pune penzije sa dodatkom od 4 hiljade dinara. Predsednik naglašava da će Nemačka završiti sa stopom rasta od -5, a da ćemo mi uspeti da prođemo sa -2%, što bi nas svrstalo u prve tri zemlje u Evropi.

Predsednik je zahvalan ljudima koji rade da bih Srbija spremno dočekala ovu situaciju, a posebno lekarima koji rade 18-19 sati rizikujući svoje živote u borbi sa virusom.

Pomoć će dolaziti i od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata, a najavljena je i dodatna pomoć Narodne republike Kine. Predsednik završava ovu konferenciju zahvaljujući se Kini na pruženoj pomoći, predsednik: „Kina mnogo voli Srbiju i beskrajno im hvala na tome“ i ohrabrujući Srbiju rečima: „Predaja nije opcija, živela Srbija“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati