Broj zaraženih u svetu raste, ali i broj oporavljenih

U svetu postoji 358.735 slučajeva povezanih sa korona virusom. Zabeleženo je 15.433 smrtnih slučajeva i 100.645 slučajeva oporavka.

U svetu postoji 358.735 slučajeva povezanih sa korona virusom. Zabeleženo je 15.433 smrtnih slučajeva i 100.645 slučajeva oporavka.

U Kini zemlji koja se smatra zemljom u kojoj je virus počeo da se širi od 81,093 slučaja izlečeno je 72,073 državljana Kine. 3.270 državljana Kine je preminulo, a trenutno imaju 5.120 aktivnih slučajeva. Ova statistika pokazuje da postoji nada za dovođenje situacije pod kontrolu upotrebom restriktivnih mera i ograničenjem kretanja građana.

U Evropi najteže je pogođena Italija koja beleži 59, 138 sličaja, preminulo 5, 476 državljana, a oporavljno je 7,024 državljana Italije. Zabrinjavajući je broj aktivnih slučajeva koji iznosi 46, 638 zaraženih korona virusom, od kojih je 3.000 životno ugroženo.

Italija je zbog korona-virusa morala da žrtvuje svoju ekonomiju kako bih zaštitila dalje širenje zaraze. Ova država bila je primorana da uvodi restriktivne mere koje se kose sa osnovnim pravima građana modernog zapadnog sveta, nažalost kako bih se izborili sa pandemijom korona virusa i naša država primorana je da uvodi slične mere ograničenja kretanja građana.

Država Srbija u cilju ograničenja i uspostavljanja kontrole nad pandemijom korona virusa pisaće krivičnu prijavu protiv svakog građanina koji za vreme zabrane kretanja ne bude kod svoje kuće. U cilju kontrole građana Srbija je propisala kazne od 150.000 dinara, a za one koji budu ponavljali prestup propisane su kazne i do 3 godine zatvorske kazne.

Trenutno u Srbiji postoji zabrana kretanja od 17-5h ujutru, ali je dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca u periodu od 20-21h, sa ograničenjem na 20 minuta i u krugu od 200m od prebivališta.

Osim kazne za kršenje zabrane kretanja republika Srbija raspisala je i kazne za nezakonitu trgovinu deficitarnim proizvodima i za izazivanje panike i nereda.

Karantini koji se sprovode trenutno u svetu, koji ograničavaju slobode kretanja mogu biti opravdani od strane međunarodnog zakona, ali samo ukoliko su proporcionalni, vremenski ograničeni, sprovedeni u cilju ostvarenja legitimnih ciljeva, striktno su neophodni, voluntarni gde god je to moguće i primenjeni na ne-diskriminatoran način.

Prava onih pod karantinom moraju biti poštovana i zaštićena, a u to spada pristup zdravstvenoj nezi, hrani i ostalim potrepštinama. Sada ostaje da vidimo kako i na koji način će Srbija uspeti da održi i kontroliše stanje karantina, a da se ipak pridržava pravila propisanih međunarodnim zakonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati