SEZONA JE ALERGIJA; Evo kako da ih razlikujete od KORONAVIRUSA I DRUGIH

Svakog proleća pacijenti iznova osećaju tegobe, odnosno polenske alergije i kijavice koje se ove godine poklapaju sa SIMPTOMIMA KORONA VIRUSA. Kakvi su to simptomi koje bi trebalo da prepoznaju, kako da ih razlikujemo ??

Kao što svi znamo, početkom marta, kada je otkriven prvi slučaj virusa korona u Srbiji, za to vreme je još cirkulisao virus gripa, a na sve to dodajemo i SEZONU ALERGIJA koja počinje kada i proleće, što i u onako zbunjene pacijente unosi dodatni strah, nemir i konfuziju.

Svakog proleća pacijenti iznova osećaju tegobe, odnosno polenske alergije i kijavice koje se ove godine poklapaju sa SIMPTOMIMA KORONA VIRUSA. Kakvi su to simptomi koje bi trebalo da prepoznaju, kako da ih razlikujemo ??

Prvo, a šta je to alergija  ??

“Alergija je drugačije reagovanje organizma na neku supstancu kod koje je došlo do senzibilizacije.”

SEZONSKI RINITIS

Reč alergija dolazi iz grčkog jezika i znači drugačiji (alos). Neki alergolozi razlikuju alergiju, pseudoalergiju i nepodnošljivost. Alergije se pojavljuju u bilo kojoj dobi ali najviše dolazi do izražaja u dečijoj ili adolescentskoj. Po nekim procenama svaki drugi stanovnik pati od alergija. Najčešći je alergijski rinitis koji se manifesutje na gornjim respiratornim putevima, u procentima čak do 30 % slučajeva se javlja.

Kod alergija dolazi do izmenjene regulacije imunog odgovora, radi se o posebnoj vrsti zapaljenskog odgovora imuniteta, koji za posledicu ima pojavu, promene i manifestacije na različitim tkivima i organima, najčešće na koži, u respiratornim putevima i digestivnim organima. Na kom organu i u kojoj meri će se pojaviti zavisi od izazivača alergije (alergena) i samog puta unosa.

Kada govorimo o reakcijama po koži najčešće je od ujeda insekta, što može da izazove senzibilizaciju. Od insekta dolaze u obzir najčešće komarac, pauk, osa i pčela od kojih reakcija može da bude burna i ne samo lokalna, već može izazavati najteži oblik alergije  – anafilaktički šok . Reakcije i simptomi su  : pojava otoka očnih kapaka, otoka usta, otežano disanje, pojava je poznata kao Quinkeov edem i može dovesti do ugušenja zbog otoka larinksa. Hitna lekarska intervencija je neophodna i od vitalnog značaja. No na sreću  ovo su  ređi slučajevi koji su  poseno genetski predisponirani.

Alergijski rinitis je najčešći jer je sam nos najizloženiji  delovanju alergena. Rinitisi mogu biti sezonski i stalni – nesezonski.

Sezonski alergijski rinitis, odnosi se na polensku kijavicu, zbog polena drveća, trava i korova, glavnih uzročnika pojave simptoma u proleće – najčešće, leto i jesen, kada dolazi do cvetanja različitih biljaka.

Celogodišnji, odnosno nesezonski rinitis nije vezan za određeni godišnji period, a najčešće se javlja zimi. Simptomi mogu biti stalno prisutni i tokom čitave godine. Ovaj tip alergijske reakcije javlja se zbog preosetljivosti na alergene sa kojima smo u stalnom kontaktu. Pri tom se misli na grinje iz kućne prašine, buđ, alergene kućnih ljubimaca, bubašvabe i druge insekte. Kad je reč o grinjama, treba znati da je njihova najveća koncentracija u vlažnim, toplim i neprovetrenim prostorijama. A posebno omiljena mesta su im madraci, tepisi i zavese.

Alergijski rinitis u mnogome koči obolelog i utiče na sam život, kao i okolnosti pod kojima se razvija. On smanjuje koncentraciju, utiče na radnu sposobnost, generalno može smanjiti kvalitet života..itd.

Pored sprovođenja terapije  potrebno je  uvesti što ranije preventive mere kao što je izbegavanje alergena, uklanjanje istih, poboljšanje uslova stanovanja i života…Terapijski postupci su primena adekvatnih lekova – antihistaminici,  dalje podizanje imunog sistema, čak se primenjuju sve više i alternativne metode.

A koje su glavne, ključne razlike između ALERGIJA I VIRUSA ?

Simptomi su mnogi zajednički ali jedan jasno pravi razliku između ovih pojava, to je ona ključna – alergije ne prati povišena temperatura.

Prema rečima stručnjaka, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na virus korona su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.

Drugo, kada uzmete lekove za alergiju, one najjednostavnije – antihistaminike, koji dovode do olakšanja od tih tegoba, to olakšanje se neće desiti kod Covida-19. 

Ono što je takođe bitno istaći je da simptomi kod korone koji su jako slični i sa ostalim virusima, ipak postoji jedan koji ga jasno izdvaja, kaže dr Branimir Nestorović, pulmolog.

Kako je istakao u pitanju je gubitak čula mirisa.

– Ovaj simptom je zajednički svima. To je prvi simptom koji je siguran. Gubitak čula ukusa ređe se događa, ali čulo mirisa prvo nestaje i to znamo zasigurno da je prvi simptom korone, zaključio je dr Nestorović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati