RAPIDNO UVOĐENJE 5G U SVETU, VEĆ SE RAZMIŠLJA O 6G -terahercnim frekvencijama/teraciklusu

5G polako postaje stvarnost i uskoro će biti deo naše svakodnevnice, HTELI MI TO ILI NE ! AT&T je uvećao broj gradova sa 5G signalom, pa je sada pokriveno 90 novih oblasti, što sada znači ukupno 190 gradova i oblasti i neverovatnih 120 miliona korisnika.

I dok mi u Srbiji i dalje polemišemo o štetnim efektima na društvenim mrežama, o raznim teorijama zavere, dok raspredamo o razarajućem dejstvu I DA LI TREBA UVESTI ILI NE, 5G MREŽA SE VEĆ UVELIKO IMPLEMENTIRA I KORISTI U SVETU. Svi veći mobilni operateri već su počeli sa testiranjem pa i sa uvođenjem čak i kod nas u Srbiji napr. TELENOR. Verovatno dok čitate ovaj članak u AMERICI se postavljaju nove antene i testiraju novi hotspot‑ovi. U prodaji su se već našli i novi 5G TELEFONI.

Počev od 3. aprila, Verizon prodaje prvi 5G telefon na svetu – Moto Z3, sa 5G Moto mod‑om. Sredinom juna planirana je i prodaja 5G telefona modela i brenda ~ Samsung Galaxy S10 5G.

Istovremeno KOMPANIJA – AT&T https://investors.att.com/investor-profile (koja se na tržištu predstavlja kao najbolja i najbrža kompanija za WIFI internet u USA) testirao je 5G hotspot‑ove u 19 američkih gradova još 2019. godine i to : Waco, New Orleans, Oklahoma City, Indianapolis, Raleigh, San Antonio, Dallas, Charlotte, Houston, Jacksonville, Louisville, Atlanta, Nashville, San Francisco, San Jose, San Diego, Los Angeles, Orlando, and Las Vegas. Od tada rapidno širi svoju mrežu poslovanja, pa su tako poslednje informacije da je 5G MREŽOM SADA POKRIVENO – 190 GRADOVA!

AT&T Communications snabdeva više od 120 miliona američkih potrošača zabavnim i komunikacijskim iskustvima na TV-u, mobilnim uređajima i sa širokopojasnim uslugama. Ima najbržu i najbolju bežičnu mrežu u zemlji – USA. Takođe opslužuje skoro 3 miliona poslovnih kupaca – uključujući gotovo sve Fortune 1000 – uz brzu, visoko sigurnu povezanost i pametna rešenja. Prihodi za 2019. godinu su u iznosu od 142,4 BILIONA DOLARA.

AT&T 5G mreža u Dalasu obezbeđuje brzinu od 1,3 Gbps u poluprečniku od oko 200 metara, ali je za sada dostupna samo na dve lokacije u gradu. AT&T koristi 39 GHz opseg za inicijalnu ponudu. Očekuje se da će tokom godine biti dostupan i frekventni opseg od 28 GHz.

Korisnici T-Mobile mreže iz Filadelfije i Njujorka biće prvi koji će dobiti pristup Sprint-ovoj 2.5 Ghz 5G mobilnoj mreži srednjeg opsega, pored postojeće niskopojasne 5G mreže i visokopojasne 5G mreže koju je T-Mobile već pokrenuo.

AT&T je za kratko vreme uvećao 5G pokrivenost!

5G polako postaje stvarnost i uskoro će biti deo naše svakodnevnice, HTELI MI TO ILI NE ! AT&T je uvećao broj gradova sa 5G signalom, pa je sada pokriveno 90 novih oblasti, što sada znači ukupno 190 gradova i oblasti i neverovatnih 120 miliona korisnika.

Novi gradovi u USA i rapidno širenje 5G mreže širom SVETA

5G mreža je sada puštena u rad za ukupno 120 miliona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, a to je samo deo AT&T kompanije, u igri su i drugi operateri. Među novim gradovima nalaze se SakramentoČikagoNju OrleansSijetl i Medison. Za sada je planirano da novi gradovi dobiju samo pristup niskopojasnoj 5G mreži na 850Mhz, a ne njenoj bržoj mmWave mreži.

Ova niskopojasna 5G mreža pokrenuta je u decembru 2019. godine i od tada se neprestano širi.

Što se tiče ostatka sveta i uvođenja 5G MREŽE, JEDINO AFRIKA ZAOSTAJE. Svi ostali su ili u test fazi ili već implementiraju najnoviju tehnologiju.

Telenor je u Norveškoj prvi uspešan 5G test obavio još krajem 2017. godine, dok se komercijalna upotreba planira za ovu 2020. godinu. U Nemačkoj su probe 5G signala počele tokom prošle godine, a usvojena je strategija po kojoj bi on bio dostupan u celoj državi do 2025. godine. Velika Britanija ima aktivan 5G test signal u četiri grada, a do kraja ove godine biće dostupan u oko 20 gradova. U Italiji je ovaj signal pušten početkom juna u Napulju, Bolonji, Torinu, Milanu i Rimu. Švajcarski mobilni operateri planiraju da će do kraja ove godine pokriti 90 odsto stanovništva ove države 5G signalom. Prvi test‑signal u Južnoj Koreji uspostavljen je 1. decembra prošle godine. Japan ima u planu da pusti u rad komercijalnu 5G mrežu u septembru ove godine, a Kina je već u martu – aprilu lansirala komercijalnu 5G mrežu. Kuvajt je pokrenuo 5G mrežu još u junu prošle godine, a do danas ima postavljenih više od 1000 baznih stanica. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima 5G signal je postao dostupan 30. maja 2019. godine. Indija, kao jedno od najvećih tržišta za telekomunikacione operatere, najavila je lansiranje 5G signala tokom ove godine. Turska je početkom ove godine odobrila testiranje 5G signala u Istanbulu, Izmiru i Ankari. Singapur je u novembru prošle godine započeo pilot projekat testiranja 5G signala zajedno sa kompanijom Nokia…itd.

VEĆ RAZMIŠLJAJU O UVOĐENJU 6G MREŽE DO KRAJA 2030. GODINE

Skoro sve telekomunikacione kompanije koje žele da prate tehnološki napredak u trećoj deceniji ovog veka, moraće da ponude 5G. Naučnici već sada moraju da razmišljaju o sledećem koraku – 6G mreži. Trenutni planovi su da 6G mreža bude predstavljena 2030. godine, što znači da će radne grupe koje se bave razradom standarda morati da izađu u javnost sa specifikacijama najkasnije do 2025. godine. Kako pojedini navode sastavljaju se „lista želja“ za ovaj sistem, što su pojedini istraživači već počeli da rade. Prema njima, 6G bi morao da omogući autonomnu vožnju dronova u roju, „neograničen“ kapacitet baterije (putem samopunjivih sistema), multisenzorne uređaje, VR koji u obzir uzima čitavo telo, kao i interfejs za direktnu komunikaciju između tela i računara.

Što se naučnika i provajdera tiče sa 5G MREŽOM PRIČA JE VEĆ GOTOVA, POLAKO SE IDE KORAK DALJE KA 6G mreži ili teraciklusu koji bi trebalo da radi na terahercnim frekvencijama ili takozvanim submilimetarskim valovima, što nije dostupno današnjim uređajima.

Nema sumnje da će se ubrzo implementirati i 6G MREŽA, čiji je razvoj već u toku.

O 5G MREŽI PISALI SMO U SLEDEĆIM ČLANCIMA NA LINKOVIMA:

3 thoughts on “RAPIDNO UVOĐENJE 5G U SVETU, VEĆ SE RAZMIŠLJA O 6G -terahercnim frekvencijama/teraciklusu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati