Ž . JOVANOVIĆ : jedini garant statusa i dogovora za KIM – SB UN; ne poštovanje PRAVA i rez. – 1244 vodi U SUKOBE !!

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, karijerni diplomata, bivši šef / ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, njegova ekselencija ~ ŽIVADIN JOVANOVIĆ, preneo je svoje viđenje trenutne situacije u vezi KOSOVA I METOHIJE, kao ključnu temu Srbije, sada pred izbore, a i kao bitan faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

Nije pitanje da li o statusu Kosova i Metohije treba pregovarati, već na kojoj osnovi, o čemu i s kim” – počinje svoje izlaganje gospodin Jovanović.

Jedino legitimno polazište jeste da je KiM deo Srbije privremeno pod mandatom UN i da tako ostaje sve dok SB ne donese odluku o okončanju svog mandata. Taj mandat ne mogu okončati ni EU, ni NATO, ni SAD, ni Nemačka, ni Francuska, a ni Srbija, ako bi takva  ideja, ikada ikome pala na pamet.

Jedina osnova sa izgledom za uspeh pregovora mogu biti međunarodno pravo (Povelja UN, OEBS) i Ustav Srbije, nikako trgovinsko pravo.

Pošto je rezolucija SB UN 1244 osnovni, globalni kompromis i pošto nije u celini sprovedena, logično je da predmet pregovora bude celovita primena i konkretizacija tog pravno-opšte-obavezujućeg sveobuhvatnog dokumenta, bez izbegavanja, biranja ili negiranja ili revidiranja.

Jedini garant eventualno dogovora o budućem statusu može biti SB UN.

Briselski sporazum je protivustavan diktat Eštonove i teško se može preobratiti u nešto drugo. Ako njime nije promenjen status KiM, bitno je promenjena stvarnost na severu Pokrajine odakle je povučen ustavni i pravni poredak Srbije i potpisom u ime Srbije, prihvaćen ilegalni separatistčko-teroristički poredak.

Greške, čije god bile, na štetu Srbije i srpskog naroda, treba ispravljati ne čineći nove niti se pravdati štetočinstvom prethodnika.

Reciprocitet nije pojam za odnos celine Srbije i njenog dela KiM.

Borba za zaštitu ustavnog poretka i za poštovanje međunarodnog prava i odluka SB UN ne može se upariti sa težnjama za legalizaziju separatizma, terorizma i agresije.

Prihvatanje uslova za susret u Vašingtonu je velika greška, još jedna jednostrana koncesija.

Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet koji samim tim uključuje inteterese Srba na KiM kao naroda a ne kao pripadnika nacionalne manjine.

Neprincipijelni stavovi Merkelove, Makrona i Trampa su izraz politike sile i njihovih uskogrudih geopolitika i ne mogu predpostavljati obavezu za Srbiju, SB UN i svetsku zajednicu.

Jedino principijelnost u rešavanju  statusa KiM može biti doprinos miru na Balkanu i u Evropi. Arbitrarnost, gaženje prava i rezolucije SB 1244 su korak dalje ka opštoj konfrontaciji i novim sukobima.

Lideri agresorskih zemalja, nosioci politike dominacije i sukobljavanja, odlazeći lideri ne mogu biti garanti srpskih interesa. To jedino može biti Savet bezbednosti UN – zaključio je Jovanović.

Izvor : Beogradski forum za svet ravnopravnih

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati