KRIZNI ŠTAB JE ODLUČIO ! POSLE IZBORA UVODE SE NOVE, OBAVEZNE, OŠTRE MERE

Na današnjoj održanoj sednici krizni štab je odlučio.

Kako je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji zabrinjavajuća i trebalo bi malo „stegnuti obruč“ oko virusa, rigoroznije ga suzbijati, da ne bi došlo do širenja, uvode se nove mere, izjavio je danas član državnog Kriznog štaba, epidemiolog Srđa Janković.

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 102 novoobolela, 19 je na respiratorima, a jedna osoba je preminula od korona virusa. Ukupno u našoj zemlji do sada su registrovana 13.092 pozitivna slučaja na virus, a preminule su 263 osobe.

Zbog svega pomenutog od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu, a putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva, odlučeno je na sednici kriznog štaba.

Kako se navodi u saopštenju maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske za višekratnu upotrebu, sašivene i slično.

Preporučeno je da se nose maske u svakom zatvorenom prostoru poput prodavnica, tržnih centara, do restorana, javnih institucija… 

Posete bolnicama su zabranjene, a od danas Kliničko bolnički centar “Bežanijska kosa” postaje nova kovid bolnica. Tačnije Krizni štab je dao preporuku o formiranju dve centralne kovid 19 bolnice – KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu .

Preporučeno je i da se drži odstojanje od 1,5 metar na otvorenom.  

U zatvorenom prostoru dozvoljeno je da jedna osoba bude na površini od 3 kvadratna metra.

Ono što je zanimljivo je da se doktori, specijalisti nisu danima pre izbora OGLAŠAVALI NITI DAVALI IZJAVE ZA MEDIJE, A DANAS JE POSLE SEDNICE IZJAVIO dr Tiodorović za Prvu:

-“Mora se reći da ima puno propusta i kod građana, a i u smislu organizacionih mera i sprovođenja onoga što predstavljaju zaštitne mere. Maske, distanca, pranje ruku, dezinfekcija, nisu na onom nivou svuda u celoj Srbiji, kao što bi to trebalo da bude. Sve te mere se moraju pooštriti. Mislim da nema potrebe da uvodimo nešto što je vanredno stanje, o tome se uopšte ne razmišlja, ne razmišlja se ni o policijskom času. Jednostavno moramo sprovoditi ove mere striktno i u potpunosti da bi mogli da kažemo da ćemo popraviti situaciju i da će ona biti mnogo bolja nego što je ovog trenutka.”

“Vanrednog stanja neće biti jer to Srbija ne može finansijski da izdrži” – zaključio je dr Kon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati