VAŽNO! NA SEDNICI KRIZNOG ŠTABA DONETE NOVE MERE UZ VANR. SITUACIJU! Radi se na razvoju vakcine …

Ovome se niko nije nadao. I DALJE JE PRISUTAN TREND RASTA OBOLELIH, zaraza se razbuktava i tokom leta.

Isto je konstatovao danas i predsednik VUČIĆ : “Mislili smo da će leto biti drugačije i da ćemo moći da nadoknadimo sve probleme. ”

“Očigledno da je to nemoguće, kao i svugde u svetu. Moramo da se borimo, ne možemo da zatvorimo zemlju. Moramo da pokrijemo gubitke u ekonomiji”, izjavio je on.

U poslednja 24 sata preminule su četiri osobe od koronavirusa, a ukupan broj preminulih od početka epidemije je 281. 272 su novozaraženih u poslednja 24 sata.

Na respiratorima su trenutno 73 pacijenta, a broj aktivnih slučajeva korona virusa je 1.783. Danas do 15 sati registrovano je ukupno 14.836 potvrđenih slučajeva COVID-19, a testirano je ukupno 409.866 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

VANREDNA SITUACIJA JE UVEDENA u : Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu i Vranju, za sada, a kritično je i u drugim delovima Srbije: Kraljevu, Beogradu, Vojvodini …

VLADA SRBIJE DONELA JE NOVE MERE, na današnjoj sednici, kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, te je odlučila da se u nabrojanim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacijaOgraničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera.

U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica)Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici je takođe donela odluku da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest Kovid-19.

Vlada Srbije je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na Kovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, koji je osnovan posle epidemije ebole u Zapadnoj Africi, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati