BG FORUM : NE MEŠATI SE U UNUTRAŠNJE ODNOSE BELORUSIJE ! Ž. JOVANOVIĆ : to je sve strategija širenja NATO-a ka RUSIJI !

Eminentno profesionalno udruženje ~ “Beogradski form za svet ravnopravnih” oglasilo se povodom aktuelnih događaja u Belorusiji, te je iznelo svoj stav u vezi sa istim, shodno svom delovanju, domenu i STATUTU.

Beogradski forum smatra da je reč o unutrašnjim pitanjima i da bilo kakvo mešanje iz inostranstva nije u skladu sa međunarodnim pravom. I prema Rezoluciji Generalne skupštine UN, zabranjeno je mešanje u izborne procese bilo koje zemlje.

-“Sva pitanja unutrašnjih političkih procesa su stvar institucija i građana Belorusije, kao nezavisne i suverene zemlje i treba da se rešavaju unutrašnjim dijalogom.”

“Nedopustivi su, nedobronamerni i kontraproduktivni geopolitički motivisani pritisci i ucene iz inostranstva, a pogotovo jednostrane sankcije koje će biti na štetu svih građana Belorusije” – zaključio je BG FORUM.

I sam predsednik istog udruženja / NGO, političar, karijerni diplomata, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ ~ Živadin Jovanović smatra da puč u Srbiji 2000. ima elemenata sličnosti sa aktuelnim pokušajima svrgavanja s vlasti Lukašenka u Minsku zbog ekspanzionističke politike zapadnih centara moći.

“Strategija širenja NATO-a proklamovana 1999. uključuje ekspanziju i u Belorusiji, a usmerena je prema ruskim granicama. Zapadu ne odgovara nijedan šef države ako vodi nezavisnu i samostalnu politiku, žele apsolutnu dominaciju, kako sad u Belorusiji tako i onda u SRJ” – izjavio je Jovanović.

Razlika je, dodaje on, što Lukašenko može sada da računa na pouzdaniju pomoć ruskog predsednika ~ Vladimira Putina nego što je Milošević mogao da se osloni na Borisa Jeljcina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati