GDE ĆE BITI SMEŠTENO VIŠE OD 13.000 MIGRANATA ?? 10 zemalja EU prihvatiće maloletne migrante bez pratnje! Evo koje zemlje …

Posle uzastopnih podmetnutih požara u izbegličkom kampu Moria, masovne evakuacije i hiljada nezbrinutih migranata, danas se povodom ovih problema obratio javnosti nemački ministar unutrašnjih poslova ~ Horst Zehofer.

Predviđeno je da deset zemalja Evropske unije prihvate oko 400 maloletnih migranata bez pratnje. Holandija je obećala da će primiti 50, a Finska 11. Očekuje se da će se priključiti i Švajcarska, Belgija, Hrvatska, Slovenija, Luksemburg i Portugal, dok će Nemačka i Francuska prihvatiti najveći broj njih, svaka između 100 i 150 dece migranata. 

U vezi prihvata migranata postoji jak otpor i odboj među lokalnim stanovništvom pre svega na LEZBOSU. Tolika je netrpeljivost izražena prema migrantima da su čak nedaleko od ruševina kampa lokalni meštani blokirali put da bi sprečili humanitarne organizacije da isporuče pomoć, hranu i protive se postavljanju novih šatora, kako je preneo BBC.
Protive se i građenju novog kampa u koji bi migranti opet bili smešteni.

-„Sada je vreme da Morija bude ukinuta zauvek“, rekao je za AFP lokalni opštinski lider Vangelis Violacis.

-„Ne želimo novi kamp i protivićemo se njegovoj izgradnji. Živeli smo sa tim pet godina, sada je vreme da neko drugi preuzme teret“, kaže Violacis.

Rešavanje problema masovnog priliva migranata, većinom u Italiju i Grčku, je pitanje koje već godinama unosi podele u EU.

“Potrebna nam je solidarnost u migracionoj politici EU”, danas su zaključili na video pres konferenciji.

Podsetimo se blizu 13.000 ljudi živelo je u kampu na Lezbosu koji je potpuno uništen u više požara tokom ove sedmice. Bi-Bi-Si javlja da je 35 ljudi, koji su pobegli od požara u kampu Morija, dobilo pozitivne rezultate prilikom testiranja na kovid 19. I do tada su živeli u potpunoj bedi i siromaštvu u šatorima, improvizovanom smeštaju, a sada su bukvalno bosi, goli i gladni, prepušteni ulici.

Na parkingu ispred jednog supermarketa juče su stotine migranata, među kojima su porodice sa malom decom, čekale na red da dobiju flaširanu vodu i hranu.

„Nemamo hrane, nemamo mleka za bebu,“ rekla je za agenciju Rojters Naci Malala, migrantkinja iz Kongoa koja ima novorođenu bebu i osmogodišnju ćerku.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer danas je izjavio da su u toku razgovori i sa drugim zemaljama o prihvatu maloletnih migranata. Da li će Srbija primiti još migranata, ostaje nam da vidimo ?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati