Dodik: “Srbija i Srpska da BUDU JEDNA DRŽAVA”; VUČIĆ: političkim sredstvima moramo se boriti za slobodu !!

U Banjaluci, na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja večeras je održana svečana akademija “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”, povodom obeležavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vlade Srpske i Srbije odlučile su da obeležavaju praznik sprskog jedinstva na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Predsednik Srbije Vučić video linkom se obratio tokom proslave na Akademiji “Pohvala srpskom narodu” i tom prilikom je čestitao praznik narodu Srpske, Srbije i svim Srbima na svetu i izjavio da se političkim sredstvima moramo boriti za slobodu!

– Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda”, istakao je Vučić.

– Možemo da osiguramo budućnost naše dece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima sveta ovaj praznik, uz našu lepu zastavu – zaključio je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH ~ Milorad Dodik rekao je da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.

Danas imamo dve države – Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način – istakao je Dodik.

On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni.

Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu – rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

Istakao je da je ključna reč za Srbe kroz istoriju – sloboda, za koju je poginula gotovo polovina srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Predsednica Republike Srpske ~ Željka Cvijanović istakla je da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se prvi put ove godine obeležava, važan nacionalni praznik koji treba da postane simbol zajedništva, slobodarske tradicije i okupljanja.

– O značaju ovog zajedničkog praznika govori i sam naziv kojim slavimo – slobodu, jedinstvo i identitet. Naša je namera i želja da ovaj dan, od danas, pa ubuduće, bude prepoznat kao važan nacionalni datum, ne samo u Republici Srpskoj i Srbiji, već i u našoj dijaspori i svim krajevima gde živi naš narod – naglasila je predsednik Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”.Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati