CG ULAZI U DUBOKU RECESIJU, A JOŠ SE BIRA MANDATAR; ĐUKANOVIĆ ČESTITAO BEČIĆU!

Brojke ne lažu! Tokom pandemije i ” KORONA UDARA” pa i izostanka TURISTIČKE SEZONE, bruto-domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (april, maj, jun) za čak 20,2 odsto, kako je tačno objavila podatak Uprava za statistiku (Monstat).

Ovo znači da je Crna Gora na pragu duboke recesije, odnosno da se slična stopa pada ekonomije može očekivati i u trećem kvartalu, da će godišnja stopa pada biti iznad 10 odsto i da će javni dug na kraju godine biti oko 90 odsto BDP-a.

Prema ekonomskoj teoriji, godišnji pad BDP-a iznad 10 odsto naziva se depresijom, a za oporavak ekonomije nakon tolikog pada potrebno je najmanje pet godina da bi došla na pretkrizni period.

Novoj Vladi svakako predstoji jako težak period PUN IZAZOVA.

Premijer Vlade u odlasku ~ Duško Marković kazao je juče da je njegova želja “da se nova Vlada konstituiše što prije”.

Juče je Aleksa Bečić izbran za predsednika Skupštine Crne Gore, a tim povodom predsednik Crne Gore ~ Milo Đukanović uputio je čestitku.

“Sporazum koji ste nedavno potpisali sa koalicionim partnerima kojim se afirmiše evropski i evroatlantski put Crne Gore garantuje poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza, i izražava spremnost za nastavak reformi i brže usvajanje evropskih standarda, potvrđuje ispravnost dobro odabranog i trasiranog strateškog kursa naše države. Vjerujem da ćemo i u novim političkim okolnostima, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, svi obezbijediti maksimalnu posvećenost ekonomskom i demokratskom razvoju zemlje, i daljoj izgradnji crnogorskog građanskog multietničkog društva”, piše u čestitki Đukanovića.

Kako se navodi u današnjem saopštenju iz kabineta predsednika Đukaknovića, isti će predložiti mandatara za sastav vlade do 23. Oktobra.

Predsjednik Crne Gore će, shodno Ustavom utvrđenim nedležnostima, obaviti predviđene procedure i predložiti mandatara za sastav vlade u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine“, kazali su iz kabineta.

Još u sredu 23.09.2020. poslanici nove parlamentarne većine, njih 41, podržali su svojim potpisima nosioca liste Za budućnost Crne Gore ~ Zdravka Krivokapića, za mandatara nove Vlade, koji će saopštiti u Skupštini svoj program i predlažiti sastav Vlade.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati