Očajan Predsednik Jermenije: TURCI ĆE STIĆI sve DO BEČA AKO NE BUDE INTERVENCIJE; DOGOVOREN PREKID VATRE u Nagorno-Karabahu !

Istorija se, izgleda, stvarno ponavlja ! OSMANLIJSKO CARSTVO ĆE PONOVO VLADATI .

Predsednik Jermenije danas je poslao upozorenje međunarodnoj zajednici o problemu „džihadista u zoni konflikta i sve učestalijih pretnji!“

Predsednik Jermenije ~ Nikol Pašinijan izjavio je da su Jermenija i jermenska enklava u Azerbejdžanu, Nagorno-Karabahu poslednja brana ekspanzionizmu Turske i da će Turci stići do Beča ako međunarodna zajednica ne interveniše.

– Sada je međunarodno priznata činjenica da je Turska dovela džihadiste iz Sirije kao podršku Azerbejdžanu – rekao je Pašinijan za italijansku „Republiku“.

Zato, kako je dodao, Jermeni kažu da se bore protiv terorizma na liniji fronta koja deli civilizaciju od varvarstva.

– Ako međunarodna zajednica ne interveniše uskoro, videće Turke pred vratima Beča, kao što je to bilo sa Osmanlijama u 17. veku – rekao je Pašinjan.

– I da se zna da se Jermeni iz Nagorno-Karabaha suočavaju s pretnjom genocida, a međunarodna zajednica i evropske zemlje mogu da spreče tu pretnju ako priznaju nezavisnost Nagorno Karabaha – zaključio je Pašinijan, danas u svom obraćanju koji je više ličio na apel i molbu za pomoć.

Za to vreme Jermenija i Azerbejdžan su se dogovorili u Moskvi da će danas u podne prekinuti vatru u Nagorno-Karbahu, kako se i dogodilo.

Zvanična Moskva, Ruski ministar spoljnih poslova ~ Sergej Lavrov su posredovali, na poziv predsednika PUTINA, a nakon čak 10 sati pregovora o prekidu vatre dogovorili su se da će razmeniti zatvorenike i tela poginulih.

Skoro 3 decenije se vode „pregovori“ i bitke za ovu oblast, koje su eskalirale pre oko dve nedelje. U tim sukobima je poginulo više od 300 ljudi a hiljade su raseljene od 27. septembra. 

U obraćanju naciji nekoliko sati pre nego što je postignut sporazum o prekidu vatre, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev je insistirao na pravu svoje zemlje da na silu povrati svoju teritoriju nakon skoro tri decenije međunarodnih pregovora koji „nisu dali ni centimetra napretka“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, domaćin pregovora, rekao je da bi prekid vatre trebalo da otvori put za razgovore o rešavanju sukoba.
Tačnije ministar ~ Sergej Lavrov izjavio je da će „dve zemlje tek sada započeti „suštinske“ razgovore.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati