ALARMANTNI PODACI BROJA ZARAŽENIH; KON: situacija “veoma ozbiljna”; USVOJENE IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA

Ukupan broj registrovanih slučajeva je 55,676, a 861 preminulih. Što se tiče poslednjih 24 sata broj testiranih osoba je 12,480 dok je 2,181 broj potvrđenih slučajeva. Čak 11 je preminulo, a na respiratorima je 57 osoba !

Povodom rapidnog broja zaraženih i razbuktavanja zaraze Vlada RS usvojila je danas predložene izmene Zakona o zaštiti stanovništva.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Izmene zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab će razmotriti uvođenje drugačije organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, u najboljem interesu učenika i zaposlenih, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je naglasio da je prvi i najvažniji zadatak bezbednost i zaštita zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama. 

Zbog pogoršanja epidemijske situacije u Srbiji, ozbiljno se razmišlja o produženju jesenjeg raspusta za osnovce, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba ~ Predrag Kon.

U glavnom gradu je 20 odsto pozitivnih na koronavirus od broja testiranih, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i upozorio da je situacija “veoma ozbiljna”.

Bolnički kapaciteti su već sada skoro puni neki i do 90 %, te se apeluje da budemo lični kontrolori u sprovođenju mera.

Za sutra je najavljena i nova sednica kriznog štaba sa početkom od 12h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati