119 OSOBA NA RESPIRATORIMA, BOLNICE PRELAZE U COVID REŽIM; JOŠ SAMO 300 BOLESNIČKIH MESTA U BEOGRADU !

epa08737226 Healthcare workers wait for clients at COVID-19 sampling station at Wenceslas Square in Prague, Czech Republic, 12 October 2020. Czech government decided from 12 October all cultural, sporting and social events, services, dance association events, both amateur and professional, are canceled due to new measures in connection with the COVID-19 pandemic caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. Czech Republic had record rise in COVID-19 disease, increase in newly detected infections exceeded 8,000 last week. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni u BEOGRADU, zdravstveni radnici su više nego umorni, zdravstveni sistem je doveden do ambisa, stanje je više nego alarmantno !

U protekla 24 časa, na koronavirus pozitivno je još 1.318 građana. Preminulo je 11 osoba. Testirano je ukupno 8.397, na respiratoru je 119.

Najviše novozaraženih je opet u Beogradu 583 ili 44 odsto. Slede Novi Sad sa 139 novih slučajeva, Kragujevac sa 127, u Nišu je zabeleženo 76 novoobolelih, u Kraljevu 66, Šapcu 43.

U Srbiji je do sada registrovano čak 64.065 slučajeva kovida-19.

BOLNICE PREPUNE; Lončar: Bolnica u Pančevu sledeća ulazi u kovid sistem, posle toga više nema šta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija sa koronavirusom najgora u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove, te naveo da je u glavnom gradu sada slobodno oko 300 mesta u bolnicama, kao i da raste broj pregleda u kovid ambulantama.

Zlatibor Lončar je naveo da će prva sledeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, i za dalje, kako kaže, nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

“Od juče je i KBC ‘Zemun’ kompletno kovid bolnica, a procena je da bi to moglo da posluži za narednih dan, dan i po”, rekao je Lončar.

Istakao je da pregledi rastu “iz sata u sat” u odnosu na prethodne dane.

“Ukupno smo već prešli 3.000 pregleda. Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, radimo sve što je u našoj moći. Ali, i taj kapacitet ima granicu. Direktno nepoštovanje mera dovodi do sloma sistema”, rekao je Lončar.

Dnevno, jedna bolnica u Beogradu, koja ima kovid pacijente, troši pet tona kiseonika, a to je uobučajena potrošnja na mesečnom niovu”, naglasio je Lončar.

Ministar je rekao i da nas čeka situacija, na koju upozorava već duže vreme, da će pacijenti iz Beograda, grada u kojem postoji najveći problem nepoštovanja mera, najveća zaraženost, i koncetracija virusa, morati da idu u bolnice u drugim mestima u Srbiji.

“To će biti naša realnost, da ne bude iznenađenja”, podvukao je on.

Imamo određen broj bolničkih postelja i zdravstvenih radnika. Ako mislite da zemlje u regionu i Evropi imaju veći broj obolelih i to vas čini opuštenim, ja vam kažem da to nije dobro. To je krajnje nepoštovanje svih zdravstvenih radnika, koji danonoćno mesecima rade”, naglasio je Lončar.

Pozvao je građane da u narednih deset dana smanje kontakte, jer je to jedini način da se zaustavi širenje virusa.

“Ovo ne može da se zaustavi dok se svi ne ponašamo krajnje solidarno i jedinstevno. Nemaju ovi ljudi ništa od toga ako im zahvalite, a vi terate po svome, ponašate suprotno od onoga što oni preporuče. Ništa od toga nemaju i dalje će biti u skafanderima, neće viđati svoje porodice”, objasnio je Lončar.

Zaboravite jedno vreme na žurke, proslave, rođendane, jer odatle imamo najveće broj zaraženih. Nosite maske u prevozu, u zatvorenom, perite ruke. Ajde da poštujemo mere da budemo u boljoj situaciji, kako bi mogli da zbrinemo one ljude kojima treba medicinska pomoć”, zaključio je ministar zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati