GRAĐANI SPREMITE SE! SUDOVI PREBACUJU PREDMETE OD MILION DUŽNIKA IZVRŠITELJIMA! AKTUELNI SU DUGOVI I OD PRE 12-15 GODINA

Haos već u najavi! PREOPTEREĆENO, PREBUKIRANO PRAVOSUĐE će za kratko vreme PREBACITI / ustupiti PREDMETE OKO 1 MILION DUŽNIKA, javnim izvršiteljima.

Među njima je najviše neplaćenih komunalnih usluga dakle za INFOSTAN čija je “praksa utuženja” već dobro poznata građanima, zatim slede dugovi za mobilne operatere, PARKING servis, TV pretplatu, “Vodovod” itd.

Kako saznajemo to su predmeti KOJI SU “KUPILI PRAŠINU U PODRUMIMA SUDOVA”, koji su zbog prebukiranih i opterećenih sudova “čamili” sve do sada, a da se i do posle 15 godina, sistemski sudovi osobađaju tih predmeta tako što će izvršitelji postupati po njima, po kratkom postupku, a sve sa zateznim kamatama koje se dodaju za ceo taj period “čekanja na red” u sudovima.

Sukcesivno će, u naredne dve godine, biti prebacivano javnim izvršiteljima. Građani moraju da znaju da će dobiti rešenja od izvršitelja sa 20, 30, PUTA i više, UVEĆANIM TROŠKOVIMA I ZATEZNIM KAMATAMA.

Primera rad, tako će građani, umesto npr. 1.000 dinara zaboravljenog duga sada, uz zatezne kamate i troškove postupka, morati da plate do 30.000 dinara!

Evidentirani su dugovi stari i po 20 godina, a da ne bi zastarela, poverioci su svake godine podnosili sudovima nov predlog za izvršenje, te je moguće postupati po istim. Uprkos tim ažurnim aktivnostima poverioca predmeti su i dalje stajali po fiokama u sudovima!

Kako prenose VEČERNJE NOVOSTI tj. kako su saznali od nekoliko izvršitelja, oni imaju najavu da će u naredne dve godine dobijati po sto predmeta mesečno po čoveku samo iz Prvog osnovnog suda u Beogradu. U ovom sudu, inače, svaki sudija koji radi izvršenja ima po 6.500 starih slučajeva u radu. One za koje je povučen predlog za izvršenje, sudije obustavljaju, dok sve ostale upućuju izvršiteljima.

– Javnim izvršiteljima do sada su prosleđena 4.573 predmeta po osnovu izvršne isprave i 22.266 predmeta po osnovu verodostojne isprave (komunalna potraživanja) – kaže za “Novosti” Bojana Stanković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je najopterećeniji sud u izvršnoj materiji.

– U 2020. godini, od ukupno 7.523 predmeta po osnovu izvršne isprave, u radu su ostala 2.022, a po osnovu verodostojne isprave još 174.487.

Haos i buru će tek izazvati kod građana, pa i dok novinari prikupljaju podatke već vidimo prve reakcije. Naime, navodimo samo jedan primer da su jednom pedesetogodišnjaku B. V. iz Beograda ukrali još u leto 2008. godine telefon.

– Za vrlo kratko vreme su mi napravili račun od 91.490 dinara, jer nisam bio u prilici odmah da ga blokiram. Obraćao sam se svom mobilnom operateru, ali mi nikada nije uvažio reklamaciju. Da su me tužili, prvi put sam saznao pre neki mesec, kada su mi, posle 12 godina, izvršitelji dostavili rešenje o izvršenju! Sa kamatama i troškovima postupka, dug je premašio 260.000 dinara. Odmah sam uložio prigovor i pokrenuću postupak za povredu prava na suđenje u razumnom roku – kaže ovaj Beograđanin.

Podsećanja radi izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju stupile su na snagu 1. januara ove godine. Kod mnogih predmeta ne postoji uslov stečen po osnovu zastare iz već objašnjenog razloga.

Prema poslednjim informacijama a i iz proverenih izvora nagoveštavamo građanima da su se u Beogradu prebacivanja predmeta ka izvršiteljima intenzivirala u poslednjih mesec-dva !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati