OBRT: TARZAN IPAK OSTAJE U SRBIJI; BRNABIĆ: “JOŠ JEDNOM IM PRUŽAMO RUKU PRIJATELJSTVA” !

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Srbije u Crnoj Gori ~ Vladimira Božovića, za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru. Nakon toga, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je recipročnom merom, sa odlukom proterivanja crnogorskog ambasadora ~ Tarzana Miloševića tj. da napusti našu zemlju u roku od 72 sata.

Posle toga usledio je danas hitno održan sastanak od 18  časova u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije na Andrićevom vencu, na kom su prisustvovali :  predsednik ~ Aleksandar Vučić, premijerka ~ Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova ~ Nikola Selaković, te je tokom istog odlučeno da Srbija ipak preinači odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Srbije.

Za medije posle sastanka pričala je premijerka Ana Brnabić koja je izjavila: “Srbija se od Crne Gore proglašava okupatorom i to mnogo boli, ali mi moramo da damo šansu partnerstvu i prijateljskoj saradnji. Čak 30 odsto stanovništva Crne Gore jesu Srbi. Nadamo se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose.”

“Vlada Srbije je kao recipročnu meru proglasila ambasadora Tarzana Miloševića za personu non grata, nakon što su oni našeg ambasadora proglasili za personu non grata. Predsednik razume našu odluku koja je u skladu sa Bečkom konvencijom. Konvencije su važne ali život je važniji. Treba da pružimo ruku saradnje i prijateljstva još jednom. Iz tog razloga nas je zamolio da razmotrimo ovu odluku. Konsultovali smo se i sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori. Odlučeno je da se povuče odluka o proglašavanju crnogorskog ambasadora za perosnu non grata.”

– Povućićemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Učinićemo to još večeras.

– Izjava ambasadora Božovića nikako ne može da bude razlog za njegovo proterivanje, naročito jer je više puta pozvao na bratstvo.

– Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom – zaključila je premijerka.

Ranije danas povodom političko-ambasadorske krize oglasio se i mandatar za sastav nove crnogorske Vlade ~ Zdravko Krivokapić koji je izjavio da žali zbog jučerašnjeg proterivanja ambasadora.

“Žalim zbog jučerašnjeg proterivanja ambasadora, jer takvi akti nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država. Odlazeći režim ni u svojim poslednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podela. Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mera”, napisao je na Tviteru Krivokapić.

IZVOR : TANJUG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati