DO PETKA MERE KAO ŠTO SU SADA; PA SE UVODI ZA DOČEK ZABRANE I POLICIJSKI ČAS ZBOG POVEĆANE FLUKTACIJE PUTNIKA ??!!

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević ~ MINISTARKA za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazala je jutros gostujući u Dnevniku RTS-a, da je u ustanovama socijalne zaštite u ovom momentu zaraženo više 2.000 korisnika i 900 zaposlenih.

Pa je dalje izjavila da mi nemamo “krivu koja se zakrivljuje”, nego da od početka imamo samo jedan veliki talas koronavirusa sa manjim ili većim pikovima.

Pričajući o novim merama koje su juče donete na sednici Kriznog štaba, a koje se odnose na ulazak naših i stranih državljana za praznike od 20. decembra, prof. Kisić Tepavčević rekla je za RTS da su i dalje najbolje mere prevencije maska, distanca i pranje ruku.

– “To je najbolji način prevencije dok ne budemo imali masovnu vakcinaciju. Sve se zasniva na merama koje su nam poznate, pranje ruku i nošenje maski. Ovaj poslednji pik je kod nas počeo nešto kasnije nego u ostalim zemljama i sada to pokušavamo da sagledamo kao prednost i da sagledamo šta se desilo u drugim zemljama” – kazala je prof. dr Kisić Tepavčević.

Sve druge mere, kako je rekla, koje se donose samo su dopuna.

– “Najviše rezultata daje kada svesno izbegnemo da odemo u prostor gde je veliki broj ljudi, kada stavimo masku. To je dalo najveći doprinos. Svaka porodica treba da bude svoj mali krizni štab. To nije prebacivanje odgovornosti nego svako od nas je karika u lancu sprečavanju širenja infekcije. Ako sprečimo da se mi inficiramo i ljudi oko nas ” – kazala je ona.

Kako ističe, osnovno je da naučimo da živimo sa virusom. Poručuje da svaki put kada svesno izbegavamo prostore sa velikim brojem ljudi, kada stavimo masku, kada vodimo računa o sebi i ljudima oko sebe, dajemo doprinos u sprečavanju širenja virusa.

Juče je definisano pod kojim uslovima mogu da uđu u Srbiju naši i strani državljani.

-“Uvek kada su praznici imamo povećanu fluktuaciju putnika. To jeste prepoznato kao značajan faktor rizika i u skladu sa tim smo doneli ove mere. Svaki strani državljanin mora da ima NEGATIVAN PCR test ne stariji od 48 sati, što se tiče naših poželjno je i da oni dođu sa testom. Oni koji nemaju test, idu u izolaciju od 10 dana, koju mogu da prekinu kad urade test i dobiju negativan rezultat” – ponovila je ministarka.

Na pitanje da li se na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba pričalo o uvođenju policijskog časa kazala je:  

-“Mi imamo, kao što i sami znate, redovne sastanke Kriznog štaba jednom ili dva puta nedeljno. Mi tada diskutujemo o svima aspektima. Poredimo efekte mere, gledamo šta su druge zemlje uradile, ne samo sada, već uvek razmatramo sve moguće opcije” – kazala je ona, a na konkretno pitanje da li će biti uveden policijski čas samo je rekla:

– Do petka su mere kao što su bile.

Što znači da se ta opcija još razmatra i da će možda biti i primenjena od petka pa i za vreme praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati