ZAVRŠAVA SE PROSLAVA 29. ROĐENDANA REPUBLIKE SRPSKE; DODIK: BORBA ZA REPUBLIKU NEĆE BITI NIMALO LAKA! GLAVNI CILJ UKIDANJE RS; VIDEO + FOTO

Republika Srpska obeležava Dan republike – 9. januar, bez svečanog defilea i velikih okupljanja. Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, glasalo ” za “, te je zakonom 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Sveta arhijerejska liturgija održana je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a večeras i svečana akademija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je praznik i naglasio da su nam više nego ikada potrebni vera, jedinstvo i snaga. Srbija ostaje pouzdani oslonac Republike Srpske, poručuje Vučić.

PREDSEDAVAJUĆI i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Republika Srpska nije poklonjena, da su se za nju izborili najbolji i da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

– Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i poslednjem građanskom ratu – istakao je Dodik u video-obraćanju na svečanoj akademiji koja se povodom Dana Republike Srpske održava u Banjaluci.

On je rekao da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica, prenela je RTRS.

On je istakao da će se borba na političkom planu sa onima koji opstruišu Republiku Srpsku nastaviti i da ona neće biti nimalo laka ni u idućoj godini.

Naveo je da ono što odvaja iduću godinu od svih godina do sada, što se tiče Republike Srpske, jeste to da ona naredne godine slavi 30 godina i da se moraju pripremiti za to.

– Moramo biti još jači i moramo to učiniti na najbolji mogući način – naglasio je Dodik.

Naša je obaveza da čuvamo RS, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo jaku i stabilnu. Dvadesetdevet  godina od osnivanja kažemo da je Srpska moderna, demokratska politički i institucijalno stabilna, ističe predsednica Željka Cvijanović.

– Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obeležavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mere i na ponešto drugačiji način – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to, ipak, ne umanjuje značaj ovog dana, a radost s kojom se ovaj praznik obeležava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorenjen u narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

– Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome – poručila je predsednica.

Ona je istakla da tu slobodu i pravo Srpskoj niko nije poklonio i da “mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu”.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje povodom proslave i dana REPUBLIKE SRPSKE da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata do danas izložena “brutalnim nasrtajima bošnjačke elite uz saglasnost i aktivno učešće dela međunarodne zajednice” i navodi da joj je oteto 80 nadležnosti.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je ukidanje RS i svođenje Srba na nacionalnu manjinu, a zatim proterivanje sa svojih viševekovnih prostora kao što je to učinjeno na području Federacije BiH tokom rata.

“Jedan od načina ukidanja Republike Srpske jeste nastojanje političkog Sarajeva da se zabrani proslava Dana Republike”, ocenio je Linta.

On smatra i da je skandalozno saopštenje SDA da obeležavanje 9. januara predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Dokumentarno-igrani film “Koridor 92” o jednoj od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske, autora Slađane Zarić, večeras je premijerno prikazan u okviru obeležavanja Dana Republike Srpske.

U čast Dana Republike Srpske u Banjaluci je priređen i veličanstven vatromet uz zvuke „Marša na Drinu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati