NATO OPET PRELEĆE IZNAD KOSOVA I METOHIJE ! TVRDE da je sve u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244; INFO

NATO ALIJANSA je opet prisutna na KOSOVU I METOHIJI u velikom broju, a čak šta više posle BAZE POD NAZIVOM – BONDSTIL, USTALILI SU DA I ORGANIZUJU VEŽBE kako navode sa ciljem da ostane “snažna vojna sila koja je spremna da deluje  protiv bilo kojih pretnji i da održava svoje kapacitete za izvođenje hitnih medicinskih letova za evakuaciju u svakom trenutku”.

Povodom tih sve učestalijih događaja NATO se oglasio sa zvaničnim saopštenjem u kom se navodi:

“MISIJA Kfor sprovela je na Kosovu i Metohiji letačku obuku u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz pres službe Kfora u Prištini.”

Kako dalje navode u saopštenju, vežba je bila usredsređena na standardizaciju procedura planiranja i izvršenja misije, letačkim vežbama i komunikaciji.

– Poletanje je izvršeno sa vojnog aerodroma Slatina, a nakon toga je izvršeno nadletanje baze Bondstil, Prizrena, Peći, aerodroma Slatina i Prištine, a sletanje je obavljeno u Glavnom Štabu Kfor. Vežba ima za cilj da ostane snažna vojna sila koja je spremna da deluje protiv bilo kojih pretnji i da održava svoje kapacitete za izvođenje hitnih medicinskih letova za evakuaciju u svakom trenutku – ističe se u saopštenju.

Iz misije dodaju je vežba pokazala spremnost Kfora da garantuje bezbedno i sigurno okruženje i da na efikasan način reaguje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

– Misija Kfor koju predvodi NATO je multinacionalni kontigent koji čini 27 članica i partnerskih zemalja. Stalna obuka i vežbe su neophodne da bi se osiguralo da svi kontingenti deluju na standardizovan način, obezbeđujući sposobnost Kfora da odgovori u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, na sve izazove za bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja na brz i efikasan način, bilo putem vazduha ili kopnom – kaže se u saopštenju koje je prenelo danas prvo KOSOVO ONLINE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati