KORONA HARA I DALJE, NE POSUSTAJE ! SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH, DOLAZE NOVI TALASI I BRITANSKI VIRUS, EVROPA POD KLJUČEM I DALJE !

Grdno ste se prevarili ako ste mislili da će KRONA tek tako sama da prođe od sebe ili čak vakcinacijom. Nove epidemije i “TALASI” su već najavljeni, a sada shvatamo svi da je to proces koji će trajati i koji se vrti u krug …

Rapidan skok obolelih, novozaraženih prisutan je i u Srbiji i sigurno nećemo moći da izbegnemo najavljeni BRITANSKI SOJ, BRAZILSKI, AFRIČKI …ili koji god dolazi i kosi sve pred sobom.

Od pomenutih Svet najviše brine nova varijanta korona virusa, takozvana – britanska varijanta koja nosi ime B.1.1.7, a NJujork Tajms piše da stručnjaci veruju da je zarazniji i smrtonosniji od ostalih varijanti.

Većina naučnika kaže i da se krajem marta i početkom aprila 2021. može očekivati novi udar virusa. To je objavio časopis “Tajms”, koji je razgovarao sa nekoliko stručnjaka koji su najavili ovaj četvrti talas infekcija. Međutim, ti stručnjaci kažu i da četvrti udar može da bude ublažen ukoliko se sada poštuju mere.

– Trenutno smo na raskrsnici. Možemo da se izvučemo, ali ako povučemo pogrešan potez, sve može da se završi vrlo loše – poručio je Entoni Fauči.

Ono što je eventualni razlog za zabrinutost su varijante iz Južne Afrike i Brazila – američki stručnjaci kažu da, po svoj prilici, Fajzerove i Modernine vakcine protiv njih nisu toliko efikasne.

Ono što stručnjaci izdvajaju kao najveći faktor opasnosti ipak je ponašanje ljudi. Pad zaraženih vodi do opuštanja ljudi, manje se nose maske, ne pazi se na distancu, popuste se mere i onda opet sledi novi talas.

Te su skladu sa tim VEĆINA evropskih zemalja ponovo uvodi potpuno ili delimično zatvaranje kako bi se izborile protiv porasta broja novozaraženih i umrlih od kovida 19.

Francuska, Češka, Španija i Portugalija uvode nove, strožije mere i nova zatvaranja.

Stroge mere ostaju na snazi u Nemačkoj i Irskoj, dok je Švedska pre nekoliko dana pooštrila mere, ali to i dalje nisu drastične mere kao u delu Evrope.

Ni u našem okruženju nije ništa bolja situacija. Korona virus ne posustaje u zemaljama regiona, pa je i danas primetan skok u broju obolelih u odnosu na prethodne dane, a najteže stanje je u Mađarskoj gde je zabeleženo 4.948 novih infekcija kovidom i 107 preminulih.

Crna Gora ima još 543 inficirane osobe kovidom, uz šest preminulih.

Slovenija je registrovala 948 novih slučajeva korona virusa, umrlo je 13 osoba.

Kada je reč o Rumuniji, obolelo je 3.432 ljudi, a preminulo 54, dok je u Bugarskoj taj broj duplo manji – 1.681 inficiranih, dok je život izgubilo 49 pacijenata …itd.

Što se tiče Srbije u petak na sednici kriznog štaba odlučeno je da se pooštre mere zbog pogoršanja epidemiološke situacije, te ugostiteljski objekti i trgovinski centri će tokom vikenda raditi samo do 14 časova, a sprovođenje novih mera nadziru ekipe komunalne milicije sa inspekcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati