SADA I HRVATSKA PRETI SRBIJI ! UPUTILI “PROTESTNU NOTU” ZBOG …

Sve je krenulo od zahteva, upućenog predsedniku VUČIĆU, pre par dana da se HRTVATSKI JEZIK UVEDE u službenu upotrebu. Tačnije predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji ~ Jasna Vojnić zatražila je pre 6 dana, da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Vojvodini.

Posle toga dovedena je bezbednost predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini u pitanje, a danas su dobili i ozbiljne pretnje po život da će ih sve “POBITI AUTOMATOM” !!

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) uputilo je protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, “predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama”, saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Pretnje su, kako su naveli u saopštenju, “prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju”.

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih “pobiti automatom”, a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *