DR KON: “VIKEND MERE” NEDOVOLJNE ! ZATVARANJE NA 14 DANA MINIMUM”; BRNABIĆ:”Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere”!

NOVE OŠTRE MERE SU NEOPHODNE, što pre – to se može čuti sa svih strana i iz političkog i medicinskog dela KRIZNOG ŠTABA.

Medicinski deo Kriznog štaba nedeljama i insistira na tome da se pooštre mere, dakle struka je ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštrene, a o tome kakve će mere konkretno biti donete, biće odlučeno sutra ili narednih dana.

Danas je bila zakazana sednica sa premijerkom Vlade – Anom Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba s premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi.

“Medicinski deo Kriznog taba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno”, rekao je Kon.

“Kad će te mere biti sprovedene, ostavljamo da vidimo i čekamo, nismo dobili za sutra poziv za sastanak”, rekao je.

Dr Kon ponovio je da “vikend mere” nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji.

“Ovo je praktično bio drugi vikend, onaj prethodni je bilo polovično, pre tri vikenda, a prošle subote je bilo otvoreno sve do 12h. Tada sam rekao da mere tokom vikenda mogu malo da uspore prirodan tok, ali vidimo da nisu bile dovoljne, mi u medicinckom delu smo govorili da one nisu dovoljne, da su kozmetičke”, naglasio je Kon.

Prema njegovim rečima, minimum za “zatvaranje”, odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10, nego 14 dana.

“To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa”, zaključio je dr Predrag Kon za N1.

Konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba i predstavnika Vlade Srbije završene su danas nakon više od sat i po.

Na pitanje novinara:” hoće li biti pooštrovanja mera”, premijerka odlučno odgovara:

– “Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo”!

Navela je da razume zdravstene radnike, ali da se mora razmišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se kontroliše.

“Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene”, rekla je premijerka.

Brnabić je još jednom poručila da je vakcinacija najveći stepen lične odgovornosti koji se može videti u današnje vreme i istakla da ne postoji nijedan drugi način na koji možemo da pobedimo korona virusa, osim vakcinacijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati