VAŽNO! SUSPENDOVANA ASTRA ZENEKA VAKCINA; ZA SUTRA ZAKAZAN HITAN SASTANAK ! INFO …

Danas je kao bomba odjeknula vest, da su sve vodeće zemlje u Evropi kojima se pridružuje sve veći broj drugih zemalja SUSPENDOVALE VAKCINU I ISKLJUČILE IZ PONUDE ISTU tj. vakcinu koju je sa Univerzitetom Oksford razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneka.

Velika zabrinutost i opravdan bojazan se javila zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata pa i smrtnih ishoda.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da “sistemi namenjeni zaštiti javnog zdravlja rade, jer je nekoliko zemalja suspendovalo upotrebu vakcine protiv kovida19 kompanije AstraZeneka da bi istražilo moguće neželjene efekte”.

-To ne znači nužno da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv kovida 19, ali je uobičajena praksa da se oni istraže i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje efikasne kontrole – rekao je Tedros tokom onlajn brifinga, prenosi Rojters.

Obustavu korišćenja Astra Zenekine vakcine su prethodno iz predostrožnosti objavile Holandija, Italijanski region Pijemont, Irska, Norveška, Danska, Island, Bugarska, Rumunija, Portugal, Kipar.

Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Slovenija i druge zemlje su danas privremeno suspendovale pomenutu vakcinu nakon što je nekoliko zemalja prvo prijavilo ozbiljne zdravstvene probleme i smrtne ishode kod nekih pacijenata koji su primili vakcinu.

– “Čim SZO stekne potpuni uvid u događaje, svoje nalaze i bilo kakve izmene trenutnih preporuka biće odmah saopštene javnosti” – izjavio je portparol SZO Kristijan Lindmajer u odgovoru Rojtersu.

Tim povodom eksperti Svetske zdravstvene organizacije za vakcine(SZO) sastaće se sutra kako bi razmotrili bezbednost Astrazenekine vakcine protiv korona virusa, najavio je direktor Tedros Adhanom Gebrejezus.

„Stručna savetodavna grupa SZO za imunizaciju pregledala je podatke, u bliskom je kontaktu sa Evropskom agencijom za lekove i sastaćemo se sutra“, rekao je Gebrejezus na konferenciji za novinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati