ŠOKANTNE VESTI SA ZAPADA I IZ NATO ALIJANSE: “POČELO UVEŽBAVANJE SCENARIJA RATA SA RUSIJOM ” … INFO !

Odbrana EVROPE –  „Defender Europe 2021“  nisu obične, godišnje, regularne vežbe NATO ALIJANSE I SAVEZNIKA.

To je potvrdio i predsednik Ukrajine u trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič te je izjavio: “da su vojne vežbe NATO-a „Defender Europe 2021“ neophodne kako bi se uvežbao scenario rata sa Rusijom.

Njihov smisao je da se u vodama od Baltičkog do Crnog mora uvežbava, pa budimo otvoreni, rat sa Rusijom, tema oružane konfrontacije sa Rusijom“, rekao je diplomata za televiziju „Ukrlajf.TV“.

Prema njegovim rečima, Alijansa je već započela koncentrisanje i prebacivanje snaga, kao i organizaciju logističkih pitanja.

– Glavni fokus su Balkan i Krim i sve što je severnije od Krima. To su otvoreni izvori, to niko ne krije – dodao je Arestovič.

Situacije se dodatno zahuktava stoga je danas održan i prvi telefonski razgovor predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena i predsednika Ukrajine ~ Vladimira Zelenskog tokom koga je američki lider potvrdio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine pred „ruskom agresijom koja se nastavlja“.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021“. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Iste poruke stižu i iz zvaničnih saopštenja NATO alijanse sa njihovog oficijalnog sajta – https://www.army.mil/article/244260/defender_europe_21_activities_begin_this_month_include_two_dozen_nations

-“U martu se oprema i osoblje kreću iz Sjedinjenih Država. U aprilu će jedinice koje učestvuju upotrebiti pripremljene zalihe vojske sa lokacija u Nemačkoj, Italiji i Holandiji. Glavne aktivnosti obuke odvijaće se u maju, a vežba će se završiti u junu prekomponovanjem snaga i opreme sa sedištem u SAD.”

Više od 30.000 multinacionalnih snaga iz 27 država izvodiće gotovo istovremene operacije na više od 30 područja za obuku u desetak zemalja.

„Iako pažljivo pratimo situaciju sa COVID-om, dokazali smo da imamo sposobnost da bezbedno treniramo uprkos pandemiji. Bez obzira na sve, naše nacije računaju na to da su naše snage spremne da odbrane mir “, rekao je general Kristofer Kavoli, general vojske SAD i Evrope.

„DEFENDER-Europe 21 pruža nam najbolju priliku da usavršimo svoje sposobnosti zajedno sa saveznicima i partnerima u strateški važnom regionu Balkana i Crnog mora, tako da smo kolektivno spremni da odgovorimo na svaku krizu koja može nastati.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati