MINISTAR MALI NAJAVIO ZA SUTRA ISPLATU treće DRŽAVNE POMOĆI – INFO

Primenjuje se treći paket državne pomoći, a uplate za polovinu minimalne zarade za mesec mart, počinju sutra.

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je danas novinarima da se prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

– Budući da polovina minimalne zarade iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, sutra ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara – navodi Mali.

Ministar ističe da je i pomoć prevoznicima deo trećeg paketa pomoći i da je prijava za ovu pomoć završena. Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigle prijave, a prevoznicima koji su se prijavili će do kraja aprila biti isplaćeno po 600 evra pomoći po svakom autobusu. Do kraja ovog meseca biće isplaćena i pomoć gradskim hotelima, za koje je takođe završeno prijavaljivanje, a prijave se trenutno analiziraju.

Tom prilikom napomenuo je i druga državna davanja pre svega nezaposlenim licima i penzionerima.

– Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra – kaže Mali.

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a dodaje ministar da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći. Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

– Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade – zaključuje on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati