I LIBAN GRANATIRAO IZRAEL! SUKOBI SE ZAOŠTRAVAJU, RASTE BROJ ŽRTAVA … INFO

Umesto da sukobi Izraelaca i Palestinaca prestanu, oni se rasplamsavaju i zaoštravaju. Hiljade raketa i projektila je ispaljeno sa obe strane, broj žrtava se još broji, MATERIJALNA ŠTETA JE OGROMNA, neredi i nasilje se širi u više gradova, a zapaljena je i još jedna sinagoga.

Ono što je novina je da su čak i libanske snage bezbednosti reagovale tako što su iz libanskog grada Klaileh ispalili večeras više raketa prema izraelskim gradovima Tel Avivu i Šlomiju, a libanske snage bezbednosti navodno su uhapsile pojedince koji su te rakete ispalili.

Iako se u prvi mah napad povezivao sa “Hezbolahom”, libanski mediji objavili su da iza lansiranja raketa iz južnog Libana na sever Izraela stoje palestinske frakcije.

Prema najnovijim informacijama, te rakete su pale zapadno od Galileje.

Napadnut je večeras i aerodrom Ben Gurion, dok je Pentagon pre toga evakuisao svih 120 službenika iz Izraela, saopštio je predstavnik Evropske komande oružanih snaga SAD Čak Pričard.

Izrael je najavio odmazdu – osvetu, te je pozvao još 9.000 rezervista, pa je ukupan broj mobilisanih 16.000, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Beni Ganc. Pored toga Izrael razmatra i kopnenu vojnu operaciju u Pojasu Gaze, a vojska prikuplja snage u graničnom pojasu, objavili su izraelski mediji.

Danas se i Bajden uključio pozivaući na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku.

Američki predsednik ~ DŽozef Bajden pozvao je danas na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku gde se sukob u Gazi intenzivirao, rekavši da želi značajno smanjenje raketnih napada.

Bajden je, obraćajući se novinarima u Beloj kući, rekao da očekuje još razgovora sa liderima u regionu, preneo je Rojters.

Podsetimo se granatiranje, uzajemno bombardovanje i razmena raketnih udara između Izraela i palestinskih radikala iz pojasa Gaze usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja, od tada sukobi ne prestaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati