VUČIĆ SA SAMITA PORUČUJE: “VEOMA SAM ZABRINUT, TU NEMA NIČEG RACIONALNOG; PO SVAKU CENU ĆU ČUVATI MIR!” INFO

Predsednik Vučić imao je danas niz važnih susreta i sastanaka, da bi se se potom iz Brisela, gde boravi u radnoj poseti, Vučić obratio novinarima komentarišući današnji skup na Brdu kod Kranja.

On je tom prilikom izjavio da je Beograd spreman da razgovara, ali da je „veoma zabrinut“ posle agende prištinskih vlasti koju je čuo danas na samitu Brdo-Brioni.

Predsednik je istakao da su mir i sigurnost za našu zemlju od najvećeg značaja.

– Očigledno je da smo razgovarali oko granica, ja sam govorio o licemerju onih koji su menjali granice. Zadovoljan sam! Neophodnost je očuvanje mira – rekao je Vučić.

– Mnogi od prisutnih zemalja članica su mislile da su mnogo važnije od UN. Sadržinom papira sam zadovoljan, to je jedna proklamacija našeg zajedničkog puta, podrške na evropskom putu. Sve su svemu dobar sastanak, u otvorenom tonu i to je doprinos razvoju demokratije u regionu – dodao je predsednik Vučić.

– Želeo sam da se unese tačka gde će morati da se ispoštuje ono što su usvojile Ujedinjene nacije – rekao je Vučić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i o zahtevima koje je iznela Priština.

Istakao je da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu, ali je danas izneta agenda Prištine u kojoj “nema ničega racionalnog”.

“Nastavak dijaloga je važno i teško pitanje. Bićemo spremni da razgovaramo, da uvek učestvujemo u dijalogu, ali posle ovoga što sam danas čuo, a to je agenda cele prištinske vlade, veoma sam zabrinut, jer tu nema ničeg racionalnog”, rekao je Vučić o budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

– Oni su insistirali na nečemu što nije pisalo na dokumentu, da se ubaci u dokument, što je podrazumevalo upisivanje granica koje ne postoje. Ja sam se prvo trudio da nešto objasnim argumentima, potom sam shvatio da je uzaludno traćiti vreme. Nisam hteo da postupim tako da gazim po našim interesima, to bi bilo gaženje Srbije – objasnio je Vučić.

– Neki od njihovih saveznika, zemalja koje su priznale nezavisnost, su mi rekli “mi ovo ne razumemo”.

– Ja smem da kažem našem narodu koliko je naša pozicija teška, a ne želim da ulazim u to kako su neki drugi to predstavili – navodi Vučić i dodaje da je već rekao da će po svaku cenu čuvati mir i “da ne želi bilo kojoj majci da donese sina u kovčegu”.

– Moj odgovor je da nisam optimista jer sam danas video nešto iracionalno – rekao je predsednik.

Ne znači da smo mi idealni, rekao je Vučić, ali mi racionalno pristupamo.

– Ja suštinski nisam video raspoloženje za ozbiljan razgovor i dijalog. Ti ljudi žive u 1999. godini. Sredina 1999. i 2009. Morate da razgovarate, ponudite nešto, ali ja to nisam video kod njih.

– Ja nisam insistirao da nešto mora da uđe u dokument, nego da ako se ne slažemo ni mi ni oni, da se to odbaci, ali oni su želeli da ubace nešto što ne postoji – rekao je Vučić.

Predsednik je tom prilikom i istakao sugestiju crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da se u procesu evrointegracija ide „po principu regate, što znači da Srbija i Crna Gora idu prvi“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati