VAŽNE INFORMACIJE ZA PRELAZAK GRANICE I PUTOVANJA ! EVO ŠTA VAM JE POTREBNO DA VAS NE VRATE – INFO

Iako se mere relaksiraju, pandemija beleži svoj kraj, broj obolelih je u rapisnom padu i dalje moramo biti na oprezu; što znači da i dalje ne možete preći granicu tj. OTIĆI NA LETOVANJE SAMO SA POTVRDOM o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, jer to neće biti dovoljno za prelazak granice!

Isto je potvrdio danas Aleksadar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) za BBC na srpskom, kao i da svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat.

Za razliku od obične papirne potvrde, Digitalni zeleni sertifikat je elektronski pečatiran, što sprečava lažiranje i zloupotrebu.

Primera radi turisti iz Srbije već su počeli da odlaze u jednu od omiljenih destinacija – Grčku, u koju sada mogu da uđu samo sa Digitalnim zelenim sertifikatom.

„On će važiti u celoj Evropskoj uniji (EU), ali se za ovaj sistem prijavljuje i veliki broj zemalja van EU kao što su Tunis ili Tanzanija”, zaključuje Seničić.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović je za RTS rekao da Ministarstvo turizma sa sve više zemalja sklapa sporazume o priznavanju digitalnog zelenog sertifikata i da su u ovom trenutku to Grčka, Mađarska, UAE, Turska i Slovenija.

Navodi dalje Jovanović da digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu i potrebno ga je sačuvati u mobilnom telefonu ili ga odštamati.

A šta je Digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19, da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 ili ste se oporavili od bolesti COVID-19.

Koja je razlika između Digitalnog zelenog sertifikata i obične potvrde?

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Koje sve podatke prikazuje Digitalni zeleni sertifikat?

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

    – PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR)
    – Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test)
    – Serološki test (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test)

Kao i podatak da li je lice preležalo zaraznu bolest COVID-19.

Kako da dobijem Digitalni zeleni sertifikat?

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik Portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće Vam se zeleno dugme Pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete taster Pokreni uslugu, proverite Vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za par minuta poslaćemo Vam sertifikat na imejl koji ste naveli.

Ukoliko nemate registrovan nalog na Portalu eUprava, uputstvo je dostupno OVDE .

Uputstvo kako da se prijavite korisničkim imenom i lozinkom dostupno je OVDE .

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za vakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan. Za lica koja su oporavila od COVID-19 podatak se prikazuje ukoliko je lice imalo pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa u poslednjih 6 meseci.

NAPOMENA: Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.

Da li je potrebno nešto da platim?

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan.

Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

Da li mogu da za drugo lice dobijem sertifikat?

Svaki registrovan korisnik Portala eUprava isključivo za sebe može da dobije Digitalni zeleni sertifikat.

Ukoliko neko od članova Vaše porodice želi da dobije Digitalni zeleni sertifikat, neophodno je da se samostalno registruje na Portalu eUprava i pokrene ovu uslugu.

Ukoliko imate pitanja i nedoumice, možete nam pisati na office@ite.gov.rs .

Koje zemlje trenutno priznaju Digitalni zeleni sertifikat?

Trenutno, Digitalni zeleni sertifikat priznat je od strane sledećih država:

    1. Grčka
    2. Turska
    3. Mađarska
    4. Ujedinjeni Arapski Emirati

I na kraju za sve one koji nisu vešti sa elektronskim servisima građana ili nemaju uslova da barataju sa informacionim tehnologijama, biće omogućeno dobijanje ovog dokumenta na šalterima više od 200 pošta širom Srbije od srede, 2. juna, uz važeći pasoš.

Digitalne zelene sertifikate je, takođe, moguće dobiti i u poštama na graničnim prelazima, kao i u pošti na Aerodromu „Nikola Tesla”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati