ISTORIJSKI DAN ! MLADIĆEVU PRESUDU SVI POZDRAVLJAJU, UCENJUJU NAS DALJE SA RADETOM I JOJIĆEM – INFO

Iako je danas osuđen sa najgorom kaznom – doživotnog zatvora naš GENERAL RATKO MLADIĆ, kojeg zovu “BOSANSKI KASAPIN”, to izgleda nije dovoljno, nego Srbiju sada ucenjuju sa izručenjem dvoje radikala – Petra Jojića i Vjerice Radete.

– Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja, rekao je večeras predstavnik SAD pri UN.

I predstavnik Velike Britanije zatražio je isto:

– Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava – rekao je on.

A Karmel Agijus, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

– Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i ne poštuje svoje obaveze !

Danas pre toga, većina je likovala na najoštriju izrečenu kaznu RATKU MLADIĆU i mogli su se čuti različiti komentari i izjave posle objavljivanja presude.

U Udruženje “Žene Srebrenice” sa sedištem u Tuzli pratilo se izricanje konačne presude Ratku Mladiću, komandantu Vojske Republike Srpke pa je tako za medije jedna izjavila:

-“najbolje bi bilo da ima smrtna kazna, a pošto nema možda je ovo i bolje, ko zna koliko će živjeti, nek se pati i živi još 20 godina, rekla je Vasvija Kadić, koja je u Tuzli pratila izricanje presude Ratku Mladiću”.

Tokom sednica SB UN koja je počela u 21 sat, a zbog pandemije korona virusa održana je putem video-linka, naš predsednik Aleksandar Vučić obratio se upravo sada u ovom  istorijskom danu sa rečima:

– Znam da smo čuli veliki broj izjava i da je Srbija deo regiona bivše Jugoslavije. Nekoliko puta smo govorili o onim teškim predrasudama koje su donesene. Prirodno je da je Republika Srbija zainteresovana za ove presude. Takođe, govorim o spremnosti Srbije da preuzme odgovornost prema obavezama i da može da sprovede odluke suda u vezi sa izvršenjem presuda – rekao je Vučić i dodao:

– Institucije koje postoje na Kosovu i Metohiji, ali su sastavni deo Srbije. Radi se o Nebojši Pavkoviću i Nebojši Đorđeviću i njihovoj ekstradiciji. Predsedavajući mehanizma, gospodin Agijus je govorio o nepoštovanju obaveza Srbije u vezi sa privođenjem Vjerice Radete. Na osnovu rezolucije 1996, njegova argumetacija je da ima obavezu da izvršimo izručenje. Ovde se radi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava. Rečeno je da Srbija ignoriše svoje obaveze, ali upravo suprotno – Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze – rekao je predsednik Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati