POČINJE VAKCINACIJA DECE PROTIV VIRUSA KORONA; DA LI ĆETE VAKCINISATI SVOJE DETE ?? INFO

Starosna granica za vakcinaciju, prvo je spuštena u Kini. U toj zemlji je odlučeno da Sinovak vakcinu mogu da prime deca uzrasta od tri do 17 godina, što važi i za Sinofarm vakcinu koja se, za sada samo za odrasle, koristi i u Srbiji.

Što se tiče Srbije stručnjaci savetuju vakcinaciju za decu sa hroničnim bolestima, tačnije da bi prioritet trebalo da ostane vakcinacija odraslih kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta, a da bi decu trebalo vakcinisati jedino u slučaju hroničnih oboljenja.

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je za sada Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Nadležni nas uveravaju da su ispunjeni svi neophodni uslovi kada je reč o bezbednosti i efikasnosti.

Zanimljivo je da se posle Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i Srbija našla na listi zemalja koja vakciniše decu.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove ističe da će početi vakcinaciju dece u Srbiji sa Fajzer-Biontek vakcinom.

„Ono što sada jeste preduslov neophodan kada pričamo o kvalitetu, efikasnosti, a pre svega o bezbednosti, jeste obavljen od strane Agencije i to je dobra vest, i lično sam imao prilike da razgovaram sa roditeljima čija deca su ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti, koja jedva čekaju ovu vakcinu i kojima je ona značajna zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost“, ističe Zelić.

Međutim profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović ima oprečno stručno mišljenje i kaže da bi jedino deca sa hroničnim oboljenjima uzrasta od 12 do 15 godina trebalo da budu kandidati za vakcinu protiv koronavirusa, a da ostala ipak ne bi trebalo da se vakcinišu.

Iz Agencije za lekove kažu da su se uslovi za vakcinaciju dece u Srbiji stekli na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja koja su sprovedena u drugim državama.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), dalo je upozorenje zdravstvenim radnicima u vidu cirkularnog pisma koji sadrži ažurirane informacije o primeni vakcine COVID 19 Vaccine AstraZeneca i riziku od tromboze praćene trombocitopenijom.

Kako je vakcina COVID 19 Vaccine AstraZeneca kontraindikovana kod osoba koje su imale trombozu praćenu trombocitopenijom (sindrom tromboze sa trombocitopenijom, engl. Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome) ova vakcina se sigurno neće naći i primeniti na decu, bilo kog uzrasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati