VUČIĆ: “UŽASNO SE PLAŠIM, DELTA SOJ KOSI SVE PRED SOBOM; SIGURNO JE STIGAO U SRBIJU”; INFO O DELTA SOJU

Delta takozvani “indijski soj” virusa stigao je u Srbiju što potvrdio i predsednik Vučić.

Posle Alfa, Bata i Delta soj Krona virusa se pojavio tačnije Delta plus što znači da se sa svakim novim sojom Korona pojačava, postaje sve opasnija i i rezistentnija.

Sve je veći broj zemalja koje uvode nova ograničenja zbog Delta indijske varijante koronavirusa, a mnogi smatraju da se ublažavanje mera desilo prerano.

Delta varijanta korona virusa daleko je zaraznija od drugih sojeva. Glavobolja, curenje iz nosa, upala grla to su najznačajniji simptomi Delta virusa, a čak i laboratorijski testovi ukazuju na to da se ta vrsta virusa brže razmnožava u telu.

Posebno je situacija opasna jer građani nisu zaštićeni čak ni oni koji su jednom vakcinisani.

Prema poslednjim istraživanjima samo osobe koje su vakcinisane sa  BioNTek – Fajzer vakcinom su zaštićene od ovog soja virusa.

I predsednik Srbije izrazio je bojazan te je izjavio danas da se plaši jeseni jer delta soj korona virusa kosi sve pred sobom!

Aleksandar Vučić je istakao da se boji da nećemo imati adekvatan odgovor kada delta soj dođe u većem obimu. Prema njegovim rečima, delta varijanta korona virusa je sigurno stigla u Srbiju, samo još nije detektovana, prenosi “Blic”.

− Užasno se plašim za nevakcinisano stanovništvo. Mi ćemo krenuti verovatno da dajemo treću dozu vakcine. Britanija je cela vakcinisana, a imaju problem − rekao je Vučić.

Sinoć se oglasio i član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon koji je napomenuo da za sada nema potvrde prisustva delta soja, ali je gotovo sigurno da će se pojaviti u Srbiji.

− Sve vrste proslava su znatno veći rizik za nevakcinisane nego za vakcinisane osobe. U Velikoj Britaniji gde je cirkulacija delta soja 90 odsto, odnos zaraženih vakcinisanih u odnosu na nevakcinisane je 1:25. Neophodno je nošenje maski u zatvorenim prostorima jer se u njima povećava rizik prenošenja virusa zbog većeg broja kontakata i eventualno dužeg boravka – napisao je Kon na svom Fesjbuk profilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati