KAKO SE IZBORITI SA CREVNIM INFEKCIJAMA TOKOM LETA; ZA MALU DECU MOŽE BITI KOBNO!

Letnje vreme i visoke temperature često su praćene akutnim infekcijama dvanaetopalačnog, tankog i debelog creva, koje nastaju najčešće unošenjem lako kvarljivih namirnica. Visoke temperature izuzetno pogoduju razmnožavanju bakterija i virusa u hrani. Infekcije se javljaju uglavnom sporadično i retko kada imaju epidemijski karakter.

Najčešci uzročnici crevnih infekcija su bakterije (npr. salmonele, ešerihija koli, helikobakter pilori, šigela i stafilokok), virusi (npr. enterovirusi), protozoe (npr. amebe), razni paraziti (npr. svinjska i goveđa pantljičara, dečja glista). Do infekcije dolazi prodorom mikroorganizama, najčeće preko zagađene hrane, prljavih ruku, zagađene vode, predmeta sa kojima je bio u kontaktu inficirani,  kada napadaju sluzokožu organa za varenje i izazivaju zapaljensku reakciju !

Svako se može zaraziti a najpodobnija su mala deca po koje može biti kobno. Dete zbog toga može da bude iscrpljeno, malaksalo, bez apetita, a najveći rizik je dehidratacija !! Stoga ukoliko dođe do iste treba unosti dovoljno tečnosti, minimum 2 litre dnevno kroz čaj, supice i sokove. Naime simptomi su nekada blagi (mučnina, nadimanje, češće stolice), a nekada su izraženiji (povraćanje, proliv, bolovi, gubljenje na težini, malaksalost, povišena telesna temperatura).

Važno je znati da proliv kod male dece nije siguran znak crevne infekcije već može biti uzrokovan ishranom deteta, od neke nove hrane ili prekomerne količine soka. Ukoliko se beba ponaša normalno, mokri uobičajeno, nema temperaturu ili povraćanje, najverovatnije nije nije reč o crevnoj infekciji.
Ali takodje da crevne infekcije jesu često praćene povišenom temperaturom, koja je obično viša od 38 stepeni, povraćanjem i prolivom. Pa tako, za nekoliko dana  inficirani mogu  dosta da izgube na težini, te da im zbog naglo oslabljenog organizma opadne i imunitet.

Radi dijagnostike jako je bitno znati kada su tegobe počele, neposredno i nakon unošenja neke hrane i da li neko sa kim ste dolazili u kontakt ili ko je jeo istu hranu koju i vi, ima slične simptome !


TERAPIJA, ŠTA PREDUZETI


Važno je mirovati, uvesti poseban režim dijetalne ishrane (isključiti iz ishrane prženu hranu, grickalice, hranu iz pekare (posedno lisnata testa), gazirane sokove, životinjske namirnice: meso, mleko, jaja…) nadoknađivati tečnost i  uzimati preparate protiv stomačnih bolova. Jesti kuvani kromprir, šargarepu i pirinač, tostiran beli hleb ili dvopek, piti surutku, sokove od  svežeg voća, neki postan keks, posne supice “iz kesice” (instant), čaj koji vam prija (npr. nana, kamilica). Kod bakterijskih infekcija antibiotike treba uzimati isključivo uz savet lekara, nikako na svoju ruku. U težim slučajevima inficirana osoba može da završi i u bolnici, gde joj se daju infuzioni rastvori.


I na kraju preventive radi, predupredite infekciju sa poboljšanjem uslova života,  termički obradite hranu  životinjskog porekla na  temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa. Osim toga, važno je da se pripremljena hrana jede odmah i da se ne drži duže od četiri sata na kuhinjskoj temperaturi. Temeljno i redovno perite ruke, vodite računa gde i šta kupujete od namirnica. Hrana treba da se zaštiti od kontakta sa insektima (posebno od muva) i životinja, a posuđe i kuhinjski pribor treba dobro da se čisti. I na kraju, voda za upotrebu u kuhinji treba da bude higijenski ispravna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati