MINISTAR CG TRAŽIO DA SE OTKAŽU SVI SKUPOVI NA DAN USTOLIČENJA kao i da se isto NE ODRŽI! PREMIJER – “ROĐENU BRAĆU GURAJU U SUKOB” !

Tenzije, politička previranja, međusobna prepucavanja i ozbiljne optužbe se nastavljaju, a i pojačavaju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Veće za nacionalnu bezbednost izrazilo je zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Crnoj Gori uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Izdato je i saopštenje sa smernicama organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojača koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Tenzije i bezbednosni rizik raste sa najavom prisustva predsednika Crne Gore ~ Mila Đukanovića da bude na protestu zbog ustoličenja na Cetinju, a očekuje se da se na Cetinju istog dana okupi veliki broj građana, crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Načelnik Centra za bezbednost (CB) Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su „tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije“ uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Dok je i sam Ministar unutrašnjih poslova ~ Sergej Sekulović tražio na današnjoj održanoj sednici Veća za nacionalnu bezbednost da se zbog iste i ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve ~ Joanikija ne održi na Cetinju pa i da se zabrani protest tj. svaki skup građana, ali je preglasan, te se od tog zahteva odustalo.

– MUP će čuvati ustavna prava i slobode građana. Ništa nije vredno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo uraditi da skupovi prođu mirno, verujte nam na reč, poručio je Sekulović, dodajući da “ukoliko se desi da se izgubi jedan život”, da zna “što mi moral nalaže”.

– Ako je to u tom slučaju uopšte i važno,  rekao je Sekulović.

Socijaldemokrate (SD) su ocenile danas da je nakon neuvažavanja predloga ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se zbog bezbednosti ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve ne održi na Cetinju i da se zabrani protest, odgovornost za moguće nemire snosi premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Premijer Zdravko Krivokapić oglasio se danas povodom svih tih predloga, zahteva pa i optužbi sa rečima da država svim crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog, reda, mira i Ustavnog poretka i neće dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir u zemlji, a oni koji to pokušaju moraće da odgovaraju pred zakonom.

On je istakao da je kao premijer dužan da upozori sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasedaju na manipulacije onih koji su zarad lične koristi i privilegija spremni da i rođenu braću gurnu u sukob.

-“Ne prihvatam da postoji bilo čiji interes, bilo lični, bilo određene grupacije, da ugrozi mir, razumevanje, stabilnost i međubratsku slogu, što je nasvetliji cilj još od vremena Svetog Petra Cetinjskog.”

-“Svedoci smo, nažalost, da pojedine političko-kriminalne strukture, koje strahuju od skorih reformi u pravosuđu i zebu da će ruka pravde konačno da zagospodari Crnom Gorom, sada ne biraju sredstva da unesu nemir i tenzije među braćom, našim prijateljima, komšijama i kumovima, samo zarad očuvanja pozicija i materijalne koristi”, naveo je Krivokapić u obraćanju građanima.

-“Kao predsednik Vlade obećavam da Crnu Goru više niko ne može zaustaviti na putu reformi i blagostanja, kako bi naša zemlja pokazala svima punu zrelost društva koje napreduje ka Evropskoj uniji i postala njena punopravna i uzorna članica”, zaključio je Krivokapić u svojoj poruci tim povodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati