EKOLOZI – PROTESTANTI NASTAVLJAJU PROTESTE I POSLE VUČIĆEVOG “REŠENJA” I USTUPKA?! EVO ŠTA KAŽU KAO I DAČIĆ

Predsednik Srbije ~ Aleksandar Vučić danas se obratio javnosti povodom spornih zakona, ZAHTEVA i RIO TINTA, na vanrednoj konferenciju za medije sa čim je istupio u javnost radi ISPUNJENJA ZAHTEVA PROTESTANATA ILI “NARODA” kako je naveo. Te je Vlada Republike Srbije na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Tim povodom oglasio se i predsednik Skupštine Srbije ~ Ivica Dačić i sa kratkom porukom rekao je za Tanjug da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament.

– Ustavna procedura je tu potpuno jasna – prokomentarisao je kratko Dačić.

Vlada Srbije može da napravi analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji i ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Ostaje neizvesno da li će se BLOKADE PUTEVA NASTAVITI do tada, a posle ovih krupnih najavljenih izmena i ustupaka.

Tim povodom oglasila su se neka udruženja, aktivisti i organizatori BLOKADA PUTEVA; pa je medijima preneto iz Pokreta “Ekološki ustanak” da će odlučiti u četvrtak uveče na koordinacionom sastanku sa aktivistima i udruženjima iz 63 mesta gde su prethodnih dana organizovane blokade, o nastavku blokada i protesta, „jer uspeh naše borbe zavisi isključivo od zajedništva“, saopšteno je večeras, nakon konferencije Aleksandra Vučića.

„Dragi prijatelji i saborci, ovo je važna pobeda građana, jer smo masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona – kao što smo tokom proteklih meseci i godina zaustavili MHE na Staroj planini, obuzdali uništavanje Bara Reve i sprečili zakon o vodama. Ipak, još uvek smo daleko od konačne pobede“, navedeno je u saopštenju ovog udruženja.

Jedan od organizatora blokada Inicijativa KRENI-PROMENI, posle obraćanja predsednika, najavila je da će blokade biti organizovane i u narednu subotu ukoliko zakonska procedura po Vučićevim predlozima ne bude okončana do petka.

Ukoliko se do petka ispuni procedura i Zakon o eksproprijaciji povuče i pokrene postupak izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi umesto blokada biće „proslava na Trgu Republike“. Kako su još naveli, ispunjen je i treći zahtev – puštanje na slobodu svih privedenih tokom blokada.

Iz pokreta Ne da(vi)mo Beograd saopšteno je da povlačenje Zakona o eksproprijaciji, kao i najavljene izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, predstavljaju veliki uspeh građana, ali ovo nikako ne znači da je bitka protiv Rio Tinta i drugih štetnih projekata, gotova i dobijena, bez preciziranja hoće li u subotu biti blokada, a vrlo verovatno da hoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati