VANREDNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA; VUČIĆ O STRELJANJU, O UVREDAMA, O ENERGETICI, O RESTRIKCIJAMA – INFO

Nakon svih dešavanja proteklih dana, u vezi sa ENERGETSKOM KRIZOM, sa nestajanjem struje, sa problemima oko prvog snega koji nas nekako uvek “zadesi” u Decembru …itd. ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije, obratio se večeras javnosti nakon hitnog sastanka članova Vlade i energetskog sektora u Predsedništvu Srbije, a uživo gostujući u emisiji na TV PINK.

Hitan sastanak održan je jutros i to sa članovima Vlade Srbije i šefovima energetskog sektora, tokom kog je kako ja naveo “bio ljut, a oni pokisli”, a dodao je i da se razgovaralo o kratkoročnim i dugoročnim planovima.

Ono što je najbitnije za građane, što je i sam Vučić istakao je da cene gasa i struje neće biti promenjene.

– Niže cene struje za domaćinstvo od Srbije imaju samo Ukrajina i Gruzija. Ništa nije jednostavno i lako kao što ljudima izgleda. Mi se ovde borimo da tokom zime ne promenimo ni cenu gasa, ni struje. Gledamo da damo najpovoljniju cenu. U nekim drugim zemljama čujete 40 odsto povećana cena struje, duplirana… I BiH, i Makedonija, i Albanija… Svi koji imaju niže plate nego što su Srbiji, ili Bugarska koja je na našem nivou, imaju veću cenu struje. O gasu da i ne govorim.

– Govorim o ceni struje i gasa, mazuta, nedostajućim količinama. Mi nemamo dovoljno, sada se to ispostavilo. Čim krenu hladni dani, mi ne možemo sasvim da podmirimo potrebe. Događa nam se, kao i nekim drugima, savršena oluja, samo neki to ne žele da priznaju. Mi nećemo ništa da krijemo od građana, već da zajednički rešavamo probleme – rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Istakao je da je kvalitet uglja problem, ali da to nije jedino pitanje.

– Resavica je slala ugalj za Moravu i srećan sam što nismo zatvorili Resavicu. Da smo zatvorili naše izvore uglja, niko ne bi imao struju. Ja sam zamolio rudare kolubare da skidamo 20.000 tona sa deponije da bismo imali koliko je moguće pun kapacitet – objašnjava Vučić.

– Tu je dodatni problem velika potrošnja mazuta. Mi za mesec dana potrošimo kao za godinu dana, a mazut nemate gde da kupite, nije pitanje ni cene – dodaje on.

– Naša država ovo može da izdrži, ali mi moramo da rešavamo pitanje balansiranja energije u budućnosti – naglasio je predsednik Srbije.

– Kalorijska vrednost uglja u Kolubari je niska, posebno je lošiji sa istočne strane.

Vučić je rekao da sve što se dogodilo nije bila nečija greška, i da ovo nije od danas ili juče.

– Postoje stvari zbog kojih sam ljut na neke ljude, pre svega na generalnog direktora, ali i na druge u sistemu. Ovo je tema od opšteg interesa za našu zemlju.

Novinar se nadovezao na priču i pitao o genralnom direktoru EPS-a, a Vučić je na pitanje o Miloradu Grčiću rekao da je to “završeno”.

– Računajte da on kao da nije na tom mestu, kao da je već podneo ostavku, to je završeno.

Upitan o restrikcijama, Vučić je rekao da to ne može stoprocentno da se tvrdi, ali da veruje da ih neće biti.

– Čovek nikada ne može sa stoprocentnom sigurnošću da to kaže, ali smo sve uradili da do toga ne dođe i gotovo sam siguran da će tako biti. Mislim da ćemo obezbediti sve.

U VANREDNOM obraćanju javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se osvrnuo i na pretnje, izjave Gorana Markovića o streljanju.

Na neumesne, nedolične izjave i uvrede Gorana Markovića oko kojih se podigla BURA I NASTALA SU OPŠTA PREPUCAVANJA SA OBE STRANE A PREKO MEDIJA, Vučić je na to odgovorio kao prvo sa retoričkim pitanjem:

– A zbog čega da me streljaju?

– Za te ljude je to uobičajeno, ne bih da komentarišem. Slično je govorio i za Đinđića. A zbog čega, zbog toga što sam pomogao i dao sve od sebe, izdržao sve političke pritiske na svojim leđima, izgradio najmoderniji gasovod kroz našu zemlju? Zbog toga što smo obnovili Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Vranjsko pozorište? Zbog toga što ćete uskoro do Zlatibora moći da dođete auto-putem, a nekada smo brojali mrtve na Ibarskoj magistrali.

– Je l’ da me streljaju zbog toga što kada krenete u Bugarsku i Istanbul idete najmodernijim auto-putem? Je l’ zbog toga što ćete za mesec i po moći brzom prugom moći da idete od Beograda do Novog Sada? Zbog toga što smo uredili Hram svetog Save, zbog spomenika Stefanu Nemanji, zbog toga što imamo najsnažniju vojsku u regionu?

– Uvek su najviše napadali moju decu i brata jer im je neko rekao da sam na njih najosetljiviji. Nedavno su govorili da mi je sin menadžer fudbalera Vlahovića, a on je to demantovao.

– Jesam li kriv što nemam račun u inostranstvu i nemam 619 miliona evra? Borim se odgovorno i pošteno za Srbiju, neću nikome da plaćam reket – poručio je Vučić.

Ne možete na praznom sadržaju da zasnivate politiku. Ja sam sam otvorio skoro 300 fabrika – zaključuje Vučić.

Podsetimo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveden je u vezu sa streljanjem rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua, a o čemu je govorio srpski režiser Goran Marković.

Između ostalog Marković je izjavio: “Ja se ipak nadam da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi – rekao je on u intervjuu za “Novi magazin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati