I PUTIN ZAPRETIO: UMORNI SMO OD ZAPADA, AMERIKA JE KRIVA ZA NAPETOST, IMAMO PRAVO NA VOJNI ODGOVOR, UNIŠTILI SU I JUGOSLAVIJU – INFO

Predsednik Ruske Federacije ~ Vladimir Putin govorio je danas na proširenom sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane Ruske Federacije, direktno i otvoreno, o geopolitičkom odnosu snaga u svetu, nekažnjivosti SAD za sve zločine koje su počinili širom sveta, O UNIŠTAVANJU ZEMALJA OD STRANE AMERIČKIH OKUPATORA, o VOJNIM INTERVENCIJAMA I VOJNOM ODGOVORU RUSIJE, kao i o UNIŠTENOJ JUGOSLAVIJI …

Ruski predsednik poručio je da je “umoran od takve zapadne manipulacije međunarodnim pravom“, da zapadne zemlje krše norme međunarodnog prava i Povelju UN kada one ne odgovaraju njihovim nacionalnim interesima i podsetio na akcije SAD u bivšoj Jugoslaviji i Iraku.

“Prethodnih godina su SAD, da bi navodno osigurale svoje interese i svoju bezbednost, hiljadama kilometara daleko od svoje teritorije, radile najsurovije stvari bez ikakvih sankcija Saveta bezbednosti UN. Jugoslavija je bombardovana, pod kojim izgovorom?”, rekao je danas Putin na proširenom sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prenosi ruska televizija RT.

On je podsetio na sukobe i probleme sa kojima se suočavala tadašnja Jugoslavija, ali je zapitao ko je dao pravo Amerikancima da bombarduju jednu evropsku prestonicu.

“Niko. Oni su sami to odlučili, a sateliti su potrčali za njima i klimali glavom. To je sve međunarodno pravo”, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da su Amerikanci ušli i u Irak, razorili tu zemlju i stvorili od nje leglo međunarodnog terorizma.

“Onda se pokazalo da su ih obaveštajni podaci izneverili. A kako su ušli u Siriju, šta, uz dozvolu Saveta bezbednosti? Ne. Rade šta god hoće”, zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dotakao se i relacije SAD I RUSIJE te je tom prilikom rekao da je Amerika kriva za napetost u Evropi.

Moskva je maksimalno zabrinuta zbog toga što je u toku raspoređivanje elemenata američke protivraketne odbrane u blizini ruskih granica i ima puno pravo na vojnotehnički odgovor, dodao je on.

“To što se sada dešava, ta napetost koja postoji u Evropi – to je njihova krivica”, rekao je Putin na kolegijumu Ministarstva odbrane u proširenom sastavu, prenosi “Sputnjik”.

Kako je dodao, Rusija je na svakom koraku bila prinuđena da nekako odgovori, situacija se stalno pogoršavala i degradirala i danas je ponovo u situaciji da je prinuđena da donosi određene odluke.

Takođe je rekao da će Rusija preduzeti adekvatne vojnotehničke korake u slučaju neprijateljskih poteza SAD.

“Imamo na to puno pravo“, rekao je Putin i dodao da Rusija ne traži nikakve ekskluzivne uslove, već samo ravnopravnu i nedeljivu bezbednost u Evropi.

“Ukoliko se infrastruktura NATO bude pomerala i dalje i ako se pojavi u na teritoriji Ukrajine, vreme za koje je raketama potrebno da dostignu cilj smanjiće se na od 7 do 10 minuta, a hiperzvučnom oružju na pet minuta”, upozorio je ruski predsednik.

Govoreći o ruskom zahtevu za bezbednosne garancije od NATO i SAD, Putin je rekao da je neophodno da postoje neke pravne, a ne samo usmene garancije.

“Cenu takvih usmenih uveravanja, reči i obećanja dobro znamo”, rekao je on.

“Potrebne su nam dugoročne pravne obavezujuće garancije, ali znamo da se tome ne može verovati jer SAD lako izlaze iz međunarodnih sporazuma koji im postanu neinteresantni iz ovih ili onih razloga”, naveo je ruski predsednik.

Nedobronamerni tumače ruske predloge o bezbednosnim garancijama kao ultimatum, ali to nije tako, rekao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio i na mogućnost da zapadni partneri sve te napore i predloge “pokopaju”, a da pauzu iskoriste kako bi radili šta žele.

“Svi treba da shvate, nama je jasno, takav razvoj događaja nas neće zadovoljiti”, istakao je Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati