POČINJE RAT? NATO OKUPIRAO RUSIJU, UKRAJNA SE NAORUŽAVA, BRITANCI EVAKUIŠU SVOJE GRAĐANE – INFO

Situacija je kritična, zabrinjavajuća i preteća.

Rusija traži garancije NATO pakta, koji je okupirao istu državu duž granica, da neće doći do širenja Alijanse na teritoriju Ukrajine, dok se Ukrajna sprema za “NAJGORI SCENARIO” zbog “pretnji” iz Rusije.

U Kijevu je, prema saopštenju, već formiran štab teritorijalne odbrane, a vežbe komande i osoblja biće održane u januaru.

Gradonačelnik Kijeva ~ Vitalij Kličko saopštio je danas da je neophodno u što kraćem roku rasporediti sistem teritorijalne odbrane u glavnom gradu Ukrajine zbog, kako tvrdi, „pretnji iz Rusije”.

„Izjave i pretnje koje dolaze iz Rusije primoravaju nas da se pripremimo za različite scenarije događaja. Posebno za najgori”, naveo je Kličko u objavi na zvaničnom sajtu gradske vlade.

Poručio je da mora da postoji jasan plan delovanja različitih odeljenja i službi kako bi se grad odbranio u „kritičnoj situaciji”, preneo je i Tanjug.

Sa druge strane Rusija već mesecima odašilja istu poruku, da se neće povući ni makac sa svojih granica, koje moraju da štite i da NATO MORA NJIMA DA DA PISMENE GARANCIJE, da neće naoružavati svoje trupe koje svaki dan gomilaju duž granica RUSIJE.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije ~ Sergej Rjabkov, jasno je stavio do znanja, da ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacija pa i do ratnih sukoba.

Ruski predsednik ~ Vladimir Putin je odlučno rekao tim povodom da će “ukoliko ne budu pismeno date bezbednosne garancije NATO-a, Moskva morati da preduzme „adekvatne vojnotehničke mere” ako Zapad nastavi svoj „agresivni” kurs na pragu ruske države.”

Da bi se izbegli najcrnji scenariji, primena prekomerne sile i stradanja nedužnih civila, prema izvorima u Beloj kući, probaće DIJALOGOM da reše konflikte. Navode se datumi da bi pregovori Rusije i Amerike mogli da budu održani 10. januara u Ženevi, konsultacije Rusije i NATO dva dana kasnije, a zatim, 13. januara, bio bi održan i sastanak predstavnika Rusije i OEBS.

U međuvremenu stigao je zahtev Londona da vojno rukovodstvo mora da obezbedi da britansko osoblje može bezbedno da se povuče u slučaju potrebe iz Ukrajne tj. u slučaju ratnih sukoba. Britanija se sprema da evakuiše svoje snage iz Ukrajine u slučaju zaoštravanja situacije, dok je Britanski ministar odbrane Ben Volas još ranije naveo da je malo verovatno da će se britanski vojnici boriti s ruskim trupama na tlu Ukrajine, te da ih zato radi predostrožnosti povlače iz Ukrajne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati