TREĆI SVETSKI RAT NA POMOLU ? U SUKOBE ULAZI I KINA ZBOG TAJVANA – INFO

SAD I NATO i dalje naoružavaju Ukrajnu – koja je podigla borbenu gotovost do maksimuma, a samo juče su isporučile Ukrajini još jedan kontingent municije različitog kalibra teškog oko 80 tona. I sledeće nedelje ukrajinici očekuju nove američke avione sa vojno-tehničkom pomoći u cilju jačanja ukrajinskih odbrambenih kapaciteta”, a jasno je da ih SAD opremaju za rat sa Rusijom.

Prema medijskim navodima iz Bele kuće, SAD planiraju da pošalju u Ukrajinu vojnu pomoć vrednu oko 200 miliona dolara koja uključuje municiju, protivoklopno naoružanje, puške….

Za to vreme dok SAD optužuju RUSIJU ZA INVAZIJU NA KIJEV, i Kina se takođe oštro usprotivila AMERIČKOM MEŠANJU po PITANJU TAJVANA.

I Kina i Sjedinjene Američke Države, dve velike zemlje poput drugih SVETSKIH SILA KAO ŠTO SU RUSIJA, UKRAJNA I NATO ALIJANSA, mogu ući vrlo lako u otvoreni vojni sukob što bi sve skupa direktno dovelo do TREĆEG SVETSKOG RATA, upozoravaju vojni analitičari.

Kineski ambasador u SAD – Ćin Gang O TOME JE PRIČAO U PETAK I PRENEO UPOZORENJA u intervjuu za “NPR”, optužujući SAD da ohrabruju Tajvan da traži nezavisnost.

Kineski ambasador u SAD jasno je nagovestio i upozorio da bi se dve zemlje mogle suočiti sa potencijalnim “vojnim sukobom“ oko statusa Tajvana.

Pitanje Tajvana je “najveća sporna situacija između Kine i Sjedinjenih Država“, rekao je on. 

“Ako tajvanske vlasti, ohrabrene Sjedinjenim Državama, nastave da idu putem ka nezavisnosti, to će najverovatnije uključiti Kinu i Sjedinjene Države, dve velike zemlje, u vojni sukob“, istakao je Ćin.

I tako američki zvaničnici, vojni demagozi i analitičari su izrazili sve veću “zabrinutost” u vezi TAJVANA, iako su “zabrinuti” i za Ukrajnu, ali brine ih i “TAJVAN i sposobnosti Tajvana da se odbrani”.

Ista zapažanja ima američki portal “Biznis insajder” koji je naveo da je Tajvan jedan od pet opasnih zona u kojima bi mogao da počne globalni sukob ili Treći svetski rat.

“Rat bi mogao da počne na nekoliko različitih načina. Kina bi mogla da pokrene napad “Grom iz vedra neba”, koji bi američke i tajvanske snage uhvatio nespremne”, navedeno je u analizi.

Sve oči sveta uprte su u ova dešavanja i svaki dan se prati da li će nastati eskalacija sukoba na nekim od pomenutih teritorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati