KRIZA SE PRODUBLJAVA! STIGLE PRETNJE I IZ KINE UPUĆENE SAD, ZBOG RUSIJE i SANKCIJA

Vlada USA zapretila je da će da “ugasi” ili „u suštini da zatvori“ bilo koju kinesku kompaniju koja prkosi američkim sankcijama upućene ka RUSIJI.

SAD su uvele zabranu izvoza naprednih poluprovodnika u Rusiju kao odgovor na vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, a ona se odnosi ne samo na američke kompanije, već i na strane firme koje koriste američki softver i tehnologije u proizvodnji.

Notorno je da su KINA I RUSIJA saveznici, te da se Kina oštro PROTIVI UVEDENIM SANKCIJAMA RUSIJI.

Na upućene pretnje iz Washingtona KINA je takođe bruno reagovala.

-“Kada sprovodi sankcije protiv Rusije, Vašington bi trebalo ozbiljno da shvati zabrinutost Kine, da one ne nanesu štetu kineskim pravima i interesima na bilo koji način”, upozorio je kineski zvaničnik, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

-“Kina će zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom”, izjavio je on danas .

Liđijan je rekao da će Peking preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća i pojedinaca, preneo je Sputnjik.

Kineski zvaničnik je ponovio kritiku svoje vlade u vezi sa unilateralnim sankcijama, rekavši da one nemaju osnov u međunarodnom pravu i samo izazivaju „ozbiljne poteškoće ekonomiji i egzistenciji ljudi“ u ciljanim zemljama, umesto da podstiču mir i bezbednost.

Kada sprovodi sankcije protiv Rusije, Vašington bi trebalo ozbiljno da shvati zabrinutost Kine, da one ne nanesu štetu kineskim pravima i interesima na bilo koji način, upozorio je Džao.

“Kina je definitivno protiv jednostranih sankcija koje nisu zasnovane na međunarodnom pravu, U TOM SCENARIJU SVI ĆE IZGUBITI “- zaključio je on na press konferenciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati